L'exespia rus Dmitri Kovtun, acusat de l'assassinat el 2006 a Londres del seu antic col·lega Alexander Litvinenko, va cancel·lar la seva compareixença davant el tribunal britànic que investiga aquest cas. Kovtun tenia previst declarar des de Moscou a través d'una videoconferència, però va explicar que no ha obtingut el permís de les autoritats russes per col·laborar amb aquesta recerca pública que dirigeix ??el jutge Robert Owen.

L'exagent va assenyalar que no ha pogut contactar amb l'«investigador» rus que ha de donar el vistiplau perquè testifiqui. «Fins i tot si l'investigador, a qui no he pogut localitzar, m'hagués donat permís, hauria de determinar també quanta informació puc revelar», va dir Kovtun.

En una vista celebrada el passat divendres a Londres, l'advocat de l'acusació ja va posar en dubte la participació d'aquest testimoni, a qui va acusar d'oferir-se a col·laborar inicialment per «obtenir informació» sobre aquest procés.

El representant legal de la Policia Metropolitana, Richard Horwell, va afirmar que Kovtun sosté ara que podria violar la legislació russa i les regles de confidencialitat si testifica mentre està en marxa la investigació de Moscou sobre la mort de Litvinenko.

Les autoritats britàniques acusen d'aquest crim els antics agents secrets russos Andrei Lugovói i Kovtun, amb qui Litvinenko va prendre el te en un hotel de Londres l'1 de novembre de 2006, però ells neguen la seva implicació i Moscou ha rebutjat la seva extradició.

Litvinenko, exagent del KGB, va morir el 23 de novembre de 2006 després de ser enverinat amb poloni-210. La investigació judicial britànica per aquesta mort va començar el passat 27 de gener.