El conductor de l'autocar espanyol amb 59 persones a bord accidentat a Lille, al nord de França, va ser imputat per «ferides involuntàries» i «violació deliberada d'una obligació particular de seguretat o prudència», però va quedar en llibertat sota control judicial. El xofer podrà tornar a Espanya amb l'obligació de respondre a les diferents convocatòries que rebi fins a la data del judici, que podria celebrar-se d'aquí a entre 12 i 18 mesos.

El conductor, que en el moment del sinistre feia la ruta entre Bilbao i Amsterdam, pot tornar a conduir a Espanya, però no podrà exercir la seva activitat a França fins que hi hagi una sentència.

El jutge d'instrucció va retenir els càrrecs sol·licitats per la Fiscalia, pels quals podria rebre una pena de tres anys de presó i 45.000 euros en el cas de la «violació manifestament deliberada» de l'obligació de seguretat o prudència, i una multa de 1.500 euros per les ferides involuntàries. Entre les ferides involuntàries es contempla que hi hagi per als afectats una incapacitat de treball inferior a tres mesos o que no s'hagi de donar una incapacitat laboral total.

El conductor, que va donar negatiu en les proves d'alcoholèmia i estupefaents que se li van practicar diumenge, va admetre durant el seu interrogatori davant la Fiscalia que es va refiar del GPS sense parar prou atenció a la ruta.

La investigació oberta està examinant el cronotaquígraf, un dispositiu que registra les activitats dels vehicles destinats al transport de persones o mercaderies, per veure si circulava a més velocitat de la permesa.

Quaranta dels 53 estudiants bascos que viatjaven a l'autobús sinistrat van tornar a Euskadi amb l'«ensurt» encara en el cos, però «contents d'estar a casa i amb moltes ganes de descansar», segons van assenyalar a la seva arribada. Passades les tres de la tarda va aterrar a l'aeroport de Loiu (Biscaia) l'avió en què van tornar els joves, alguns d'ells amb extremitats embenades i cops visibles en els seus cossos. Van ser acompanyats per dos familiars que s'havien traslladat al lloc dels fets.