El Tribunal d'Apel·lació de Versalles va confirmar l'anul·lació del congrés amb el qual el partit francès d'ultradreta Front Nacional (FN) pretenia suprimir l'estatus de «president d'honor» del cofundador de la formació, Jean-Marie Le Pen. El Tribunal de Nanterre, també als afores de París, havia suspès el passat 8 de juliol aquesta consulta, en la qual els militants van ser cridats fins al 10 de juliol a votar per correu els nous estatuts i a validar que se li retirés el títol d'honor a l'octogenari dirigent ultranacionalista.

El FN ha va assegurar haver acollit «amb molta sorpresa» la decisió, que en la seva opinió «arriba després d'una sèrie de decisions judicials que busquen que conservi un títol que evidentment no mereix donat el seu comportament cada vegada més inqualificable».

«El FN no serà còmplice d'aquesta voluntat de Jean-Marie Le Pen de silenciar els seus adherents amb el suport de la Justícia, que interfereix de manera molt qüestionable en l'administració i en l'elecció de la línia política d'un partit», va afegir la formació en el seu comunicat.

Per aquesta raó, va avançar que avui publicarà el resultat de la votació que va tenir lloc al juliol, en què van participar prop de 30.000 persones, i que segons el partit «malgrat la suspensió dels seus efectes jurídics, té una incontestable autoritat política».

Tercera victòria judicial

El dictamen és de fet la tercera victòria judicial de Le Pen pare des del contenciós obert contra la direcció del seu partit després que qualifiqués les cambres de gas de l'Alemanya nazi de «detall» de la Història a la Segona Guerra Mundial, declaració per la qual va ser jutjat.

Aquest comentari li va suposar el maig passat la seva suspensió del partit, que el polític va aconseguir anul·lar el 2 de juliol després d'haver portat la retirada de la seva condició de militant davant el Tribunal de Gran Instància de Nanterre.

La nova sentència obliga l'agrupació liderada des de 2011 per la seva filla Marine a complir amb els actuals estatuts i a revisar la normativa vigent en una assemblea general extraordinària presencial, i no per via postal.

Per al patriarca del clan Le Pen, la resolució suposa «un èxit per a tots els patriotes, militants, que lamenten l'orientació donada al moviment des de fa mesos, amb la qual el FN sembla haver-se desviat de les seves bases essencials».