La mort dimarts a la nit d'un immigrant clandestí a Calais, a l'entrada francesa del túnel ferroviari que condueix al Regne Unit sota el canal de la Mànega, va portar ahir a París a reforçar la seguretat en aquesta zona, on es comptabilitzen uns 3.000 immigrants i on nou d'ells ja han perdut la vida en dos mesos. El nombre d'immigrants a Calais s'ha incrementat en les últimes setmanes davant l'afluència de camions, després del tancament parcial del port pel conflicte social que paralitza l'empresa de ferris MyFerryLink. Després d'una segona nit en què milers d'immigrants clandestins van envair el túnel, un home d'origen sudanès va ser trobat mort, atropellat pel camió al qual esperava pujar per arribar al Regne Unit. És «un signe» del risc que aquests immigrants són capaços de córrer per arribar «a qualsevol preu» a l'altre costat del canal de la Mànega, va indicar el ministre francès de l'Interior, Bernard Cazeneuve.

Davant aquest nou drama, França desplegarà 120 agents suplementaris a la zona, segons va anunciar el ministre, que dimarts es va reunir a Londres amb la seva homòloga britànica, Theresa May, que es va comprometre a invertir 10 milions d'euros per millorar la seguretat del recinte.

Intercanvi d'acusacions

D'aquesta manera, Cazeneuve va respondre al desafiament llançat per Eurotúnel, l'empresa concessionària de la connexió ferroviària sota el canal, que va demanar a tots dos Estats una «reacció apropiada» que permeti exercir «la seva activitat de transport amb total seguretat». El ministre i l'empresa es van embolicar en un intercanvi d'acusacions, llançant-se la responsabilitat de la dramàtica situació que es viu a Calais. Cazeneuve va enviar una carta a Eurotúnel en què l'acusava de no fer prou per garantir la seguretat de les seves instal·lacions. Per la seva banda, l'empresa va replicar a través d'un comunicat que la pressió migratòria que viu la zona supera les seves atribucions de concessionària, alhora que va revelar que ha interceptat més de 37.000 immigrants clandestins en el que portem d'any i que ha doblat el nombre de vigilants, que ascendeix a 200.

El president d'Eurotúnel, Jacques Gounon, va assegurar a la ràdio France Info que la seva empresa afronta una situació «d'invasió sistemàtica, massiva i possiblement organitzada» i que necessita que l'Estat desplegui «agents suplementaris». El ministre va comparèixer davant els mitjans per assegurar que el seu Govern ha multiplicat per cinc els efectius desplegats a Calais des que van arribar al poder el 2012.

D'altra banda, un ciutadà egipci va resultar agreument ferit després d'haver-se electrocutat en intentar pujar clandestinament a París a un tren Eurostar amb destinació al Regne Unit.