Rebaixen la fiança a la Infanta de 2,6 milions a 449.525 euros

L'Audiència de Palma rebutja que allò consignat com a responsabilitat civil es destini a la caució

31.07.2015 | 09:42
La Infanta va recórrer la fiança en considerar-la desproporcionada.

L'Audiència de Palma va acordar rebaixar la fiança de responsabilitat pecuniària a la infanta Cristina en el cas Nóos, de la quantia inicialment fixada pel jutge de 2.697.150 euros a 449.525. La Secció Segona del tribunal provincial va dictar un acte en el qual estima parcialment el recurs d'apel·lació interposat per la germana del Rei i revoca el punt de l'acte d'obertura de judici oral del cas Nóos referit a la fiança de responsabilitat pecuniària per garantir el pagament de multes per part de la Infanta.

En l'acte, el tribunal assenyala no obstant això que no pot destinar-se a l'esmentada fiança la quantitat consignada «ad cautelam» al jutjat per la germana del Rei a efectes de responsabilitat civil, que arriba als 587.413,58 euros.

Després que el jutge del cas Nóos, José Castro, rebutgés rebaixar-li la fiança, la defensa de la Infanta va recórrer el juny passat davant l'Audiència al·legant que considerava la quantia injustificada i «absolutament desproporcionada», i reclamant que li fos reduïda dels 2.697.150 euros fixats pel magistrat als 587.413 euros que ja va dipositar al jutjat el desembre passat.

Castro va imposar a la germana del Rei l'esmentada fiança de responsabilitat civil en l'acte d'obertura de judici oral, com a presumpta cooperadora en dos delictes fiscals.

El jutge va acceptar la quantia que havia sol·licitat l'acusació particular que exerceix Manos Limpias, que era sis vegades la quantitat presumptament defraudada a Hisenda per Iñaki Urdangarin: 182.005 euros en l'exercici fiscal de 2007 i 155.138 en el de 2008.

L'Audiència no comparteix que la quantia imposada com a fiança sigui «la màxima pena de multa possible legalment». Considera que amb una fiança «de la quantitat suposadament defraudada es compliran les expectatives de garantir per al futur la hipotètica condemna que pogués recaure», cosa que puja a 337.143,75 euros, que per imperatiu legal s'ha d'incrementar en un terç, fins a sumar 449.525 euros.

Fiança desproporcionada

En l'actual moment processal i «sense prejutjar en absolut ni la comissió delictiva i circumstàncies concurrents, ni la pena que pogués correspondre», cosa que farà el tribunal sentenciador, la sala afirma que no considera la fiança fixada «proporcionada amb els fets, amb la participació i amb les circumstàncies preliminarment concurrents».

La Secció Segona de l'Audiència recorda que la fiança ha d'assegurar l'«import probable» de les responsabilitats pecuniàries i afegeix que, en aquest moment, «no existeixen elements suficients per considerar la probabilitat de la imposició de multa per cada delicte contra la Hisenda Pública del màxim legal, el sèxtuple de la quantitat defraudada».

Segons l'Audiència, el delicte contra Hisenda exigeix que el frau sigui superior a 120.000 euros, i els delictes imputats a la infanta Cristina «superen lleugerament aquesta quantitat», de manera que no sembla que «tenint en compte l'import defraudat pugui imposar-se la pena màxima», sinó que «la pena en el seu cas imposable podria ser rebaixada en un grau».

Quant a la petició dels advocats de la infanta Cristina que es deixés la fiança en els 587.413 euros consignats ja per la infanta al jutjat, la Secció Segona de l'Audiència de Palma assenyala que si acceptés «s'estaria confonent la consolidació de les responsabilitats civils derivades del delicte amb la consolidació de les quantitats que poguessin imposar-se com a pena de multa».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema