La jutge ha imputat set persones per un presumpte delicte de prevaricació que haurien comès en la concessió de la mina d'Aznalcóllar (Sevilla), entre elles la directora general d'Indústria, Energia i Mines de la Junta d'Andalusia, María José Asensio. La jutge instrucció 3 de Sevilla, Patricia Fernández, també ha citat a declarar com a imputada la lletrada de la Junta d'Andalusia Pastora Sánchez de la Costa i un interventor de la Conselleria d'Hisenda i Administració Pública, José Marcos Acosta.

A més, la jutge ha cridat a declarar al setembre, en qualitat d'imputats, tres membres de les comissions tècniques i de la taula de contractació, així com a una funcionària del cos superior d'Enginyers de Mines, els testimonis dels quals considera imprescindibles per aclarir les dades que s'han anat incorporant a la causa.

La iniciativa de la jutge es produeix després de la denúncia presentada per Emerita Resources Espanya SLU, una de les dues empreses que van accedir a la fase final del concurs de la mina, resolt per la Junta d'Andalusia el passat 20 de febrer a favor de la entitat Minorbis-Grup Mèxic (filial de Magtel).

La jutge recorda que ha remès al jutjat degà de Sanlúcar la ?Mayor (Sevilla) les dades aportades per la Policia després d'una inspecció de les instal·lacions mineres, en què es va produir un abocament tòxic el 1998 i en la qual els agents van comprovar l'abocament directe al riu Agre d'aigua «altament contaminada». En aquesta inspecció, realitzada aquest mes, també es va comprovar, segons la jutge, el bombament o recirculació a la curta d'Aznalcóllar d'aigua procedent de l'abocador de l'antiga mina de Boliden. La directora general haurà de declarar el 17 de setembre.