Rajoy destaca que la despesa social dels Pressupostos creixerà un 3,8% el 2016

Ciutadans acusa el president del Govern de deixar «un país sense rumb» mentre CDC titlla els Comptes de «comèdia»

01.08.2015 | 00:00
Rajoy va detallar els Pressupostos aprovats ahir pel Consell de Ministres.

El Consell de Ministres va nomenar l'exministre d'Educació, Cultura i Esport José Ignacio Wert cap de la delegació permanent d'Espanya davant l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). Wert va cessar com a ministre el passat 26 de juny a petició pròpia per raons personals, segons va explicar llavors el president del Govern, Mariano Rajoy. El 29 de maig havia deixat el ministeri Montserrat Gomendio, que va ser secretària d'Estat d'Educació, FP i Universitats fins que l'OCDE la va designar directora general adjunta d'Educació d'aquesta organització governamental, amb seu a París. Wert i Gomendio van contraure matrimoni el passat 11 de juliol. L'exministre formava part del Govern des de desembre de 2011. La seva gestió al capdavant del ministeri va provocar diverses protestes, vagues i manifestacions. El debat i aprovació de la Llei Orgànica per a la Millora de la Qualitat Educativa (Lomce), que ja ha començat a implantar-se, va concentrar bona part d'aquestes controvèrsies. efe/Ddg madrid


El president del Govern, Mariano Rajoy, va anunciar que els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016 dedicaran un 53,5% a despesa social i confirmen «amb més fortalesa la recuperació de l'economia» espanyola. El Consell de Ministres va aprovar el projecte de llei de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2016, que començarà la seva tramitació al Congrés el proper 4 d'agost i que preveu un sostre de despesa de 123.394.000 euros, un 4,4% menys que en 2015. La despesa social creix un 3,8% si s'exclou la desocupació. A les actuacions de caràcter general anirà destinat el 33,7%; a les actuacions de caràcter econòmic, el 8,1%; i als serveis públics bàsics, el 4,8%.
Rajoy va avançar que Espanya ha aconseguit superar els moments més difícils de la crisi mantenint els pilars de l'Estat del benestar i va explicar que de cada 100 euros que es gastaran l'any que, 39 es dedicaran al pagament de pensions, 7 a prestacions per atur i polítiques actives i altres 8 a despeses socials. «Amb aquests pressupostos es tanca una etapa dificilíssima per a tots els espanyols i s'obre nou període de creixement sostingut i d'intensa creació d'ocupació».
A més, altres 14 euros addicionals de la despesa en els Pressupostos de 2016 van dirigits a aportacions a les comunitats autònomes i altres 10 euros a pagar interessos del deute. Va recordar que l'any passat més de 13 milions d'espanyols van rebre algun tipus de renda de protecció social.
«Jo treballo per tenir més futur que passat i crec que ho puc aconseguir», va destacar el president del Govern, que va emplaçar al veredicte dels ciutadans la possibilitat que li passin factura algunes mesures econòmiques de la legislatura o els casos de corrupció que han afectat persones del PP. Es va referir en concret al sumari de l'operació Púnica per a considerar que s'han posat de manifest actituds «gens edificants i absolutament reprotxables», i per reiterar el seu compromís per intentar que no es repeteixin mai més.
Per part seva, el secretari d'Acció Política del PSOE, Patxi López, va rebutjar les «llaminadures» i la «subhasta» d'última hora del president del Govern, amb la pujada de pensions o del sou dels funcionaris, i va apel·lar a un canvi de Govern «sensat» i «sense bogeries» encarnat en Pedro Sánchez.
El president de Ciutadans (C's), Albert Rivera, va acusar Rajoy, d'haver deixat «un país sense rumb» i que està «pitjor que mai», i va qualificar de «negatiu» el balanç de legislatura, en la que Espanya ja «no està en coma profund, però està a l'UCI».
El portaveu de CDC al Congrés, Pere Macias, va considerar que els Pressupostos de l'Estat per al 2016 «són una comèdia electoralista», a més de «profundament antisocials». «En valorar el poc que es coneix de moment dels Pressupostos de l'Estat -va indicar Macias-, el que hem de dir és que ens semblen una comèdia, perquè estan aprovats per un Govern que no sembla que sigui el que pugui haver-hi l'any que ve».
La secretària de Coordinació executiva de Podem, Ángela Ballester, va assegurar que el president del Govern ha presentat un país que «no és real» sinó que ha mostrat «el país de Mariano Rajoy».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema