El primer ministre britànic, David Cameron, i el president francès, François Hollande, han acordat abordar la immigració il·legal després de la crisi originada en el port francès de Calais pels intents de desenes de persones d'arribar a Anglaterra a través de l'eurotúnel.

Cameron va telefonar divendres al mandatari gal, amb el qual va analitzar la situació a Calais i en particular a la terminal de Coquelles, on cada nit nombrosos immigrants intenten entrar en el túnel que uneix França i Anglaterra per sota del canal de La Manxa.

Els dos líders van expressar la seva preocupació pels actuals "reptes de seguretat" i van reiterar el seu compromís de "seguir treballant junts per abordar els problemes que planteja la immigració il·legal".

Tots dos van acordar també col·laborar amb la concessionària Eurotunnel, que opera les connexions ferroviàries al canal, per vigilar la zona mentre que funcionaris de francesos i britànics analitzaran en els propers dies més mesures per millorar la situació.

Cameron va anunciar ahir que el Regne Unit enviarà "més gossos ensinistrats, més tanques i més assistència" per reforçar la seguretat a Calais, on més de 3.500 immigrants indocumentats han tractat l'última setmana d'entrar a l'eurotúnel per arribar a Anglaterra.

El Govern francès ha enviat 120 agents de policia per reforçar la seguretat a la zona, mentre que Londres ha anunciat la inversió de 7 milions de lliures (uns 10 milions d'euros) en la construcció d'un àrea de protecció per a camions amb destinació al Regne Unit i l'erecció en Coquelles d'una tanca de seguretat més forta que l'actual.

La lider en funcions del Partit Laborista britància, Harriet Harman, ha demanat al primer ministre, David Cameron, que exigeixi a França una compensació pel caos al port francés de Calais, que està afectant l'economia britànica. Harman insten al cap del Govern a demanar indemnitzacinos pels camioners, empreses i estiuejants britànics que s'han vist perjudicats pels retards i interrupcions a l'eurotúnel.

Es calcula que uns 3.500 immigrants indocumentats, que s'allotgen en un campament provisional en Calais, han intentat penetrar a l'eurotúnel aquesta setmana per creuar a territori britànic, mentre que almenys 9 han mort en l'intent en els darrers últims dos mesos.

D'altra banda, un centenar d'immigrants, en la seva majoria demandants d'asil, ocupa des d'ahir un antic institut del nordest de París, amb l'esperança que l'Ajuntament de la capital els ofereixi un allotjament alternatiu. "Sabem que és una ocupació, però ho fem perquè volem ser escoltats", assegura Hassim, d'origen afganès, en declaracions recollides ahir per la cadena BFM TV.

La policia francesa ha desallotjat des del passat dia 2 de juny cinc campaments d'immigrants a París, en un seguit d'operacions en les quals assegura haver reallotjat un total de 1.261 persones. Molts d'aquests clandestins preveuen arribar fins a Calais.