El Consell de Ministres va aprovar el passat divendres el nomenament de l'exministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, com a ambaixador de la delegació permanent de l'estat espanyol a l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), amb seu a París.

José Ignacio Wert va deixar el seu càrrec al capdavant del ministeri el passat 26 de juny després de tres anys i mig al departament. Una decisió a petició pròpia per "raons personals", va explicar llavors el president del Govern, Mariano Rajoy.

Ja fa mesos que Wert havia sol·licitat, per motius personals, el lloc d'ambaixador de l'OCDE a París, el nou lloc que Rajoy li ha donat. Aquesta designació permetrà a Wert acompanyar a la seva dona i exsecretària d'Estat d'Educació, Montserrat Gomendio, a la capital francesa, on des de fa uns mesos treballa com a directora general adjunta d'Educació de l'OCDE. La parella van contreure matrimoni el passat 11 de juliol.

L'ambaixada de l'OCDE a París és una de les més ben remunerades de la representació exterior d'Espanya, amb residència oficial a l'Avenue Foch, amb pis de 500 metres quadrats (lloguer d'11.000 euros al mes), dues persones de servei pagades per l'Estat i cotxe oficial amb xofer, a més d'un sou de 10.000 euros al mes més despeses de representació.

Els partits de l'oposició han criticat el nomenament. El PSOE insta el Govern i Wert a explicar "la cacicada" que ha suposat premiar "el pitjor ministre d'Educació de la història d'Espanya" amb l'ambaixada davant l'OCDE, com va dir ahir el portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando.

El grup socialista ha sol·licitat que es reuneixi la Diputació Permanent del Congrés per convocar la Comissió d'Afers Exteriors amb l'objecte que el ministre del ram, José Manuel García-Margallo, i el mateix Wert expliquin els motius del nomenament i els mèrits que atresora. El portaveu socialista va acusar el president del Govern, Mariano Rajoy, de realitzar el 31 de juliol -"d'amagat i amb traïdoria"- un "acte de nepotisme" que el PSOE creia que no s'atreviria cometre. "El que milions d'espanyols es pregunten en aquest moment és quins mèrits té per haver estat nomenat ambaixador", va afegir Hernando, que va recordar que Wert se'n va anar del Ministeri després d'haver "enfrontat a tota la comunitat educativa. Ara l'enviem a l'OCDE a veure si també la destrossa", va afegir.

En la mateixa línia, el candidat d'IU a la Presidència del Govern, Alberto Garzón, va criticar que l'executiu hagi "recompensat" la "nefasta gestió" de Wert al capdavant del Ministeri nomenant-lo ambaixador d'Espanya. "Wert ha perjudicat el sistema educatiu i per tant aquesta gestió nefasta no ha de ser recompensada amb un lloc en els organismes internacionals", va lamentar Garzón.