La Policia Nacional ha detingut 212 persones per la seva relació amb una "macroestafa" per valor de més de quatre milions d'euros i amb més de 7.000 víctimes de tot el país que s'encarregava de cobrar serveis de publicitat a empreses que no els havien contractat. Per a això, utilitzaven tècniques autoritàries i fins i tot coercitives amb l'objectiu que les víctimes abonessin el pagament, informa la Policia Nacional en un comunicat.

En l'operació policial, denominada "Quaresma", els agents han fet 13 registres, en els quals han confiscat nombrosa documentació que acredita les estafes i les coaccions. Els estafadors també intentaven confondre a les seves víctimes a identificar-se com una coneguda empresa de publicitat i així es feien amb les dades fiscals i bancàries per a posteriorment realitzar càrrecs ficticis.

La investigació va començar el març de l'any passat arran d'una denúncia d'una congregació de monges a Granada en què manifestaven que una empresa de publicitat havia contactat amb elles perquè els pagués el projecte publicitari que havien contractat.

Els agents van descobrir que alguna d'aquestes empreses havia estat creada per treballadors que prèviament havien treballat en una altra de les empreses investigades per tal d'aprendre la dinàmica i fer-se amb els contactes per posteriorment dedicar-se a la comissió d'estafes.

L'autoritat judicial ha autoritzat l'embargament preventiu de 55 béns immobles valorats en més de 4,5 milions d'euros, 48 vehicles valorats en 495.000 euros i 198 productes bancaris amb un saldo superior a 1.000.000 d'euros.