Gordon Lake somriu quan els diminuts dits de Carmen s'agafen al seu polze; fa sis mesos que està aterrit per si els serveis socials de Tailàndia intenten apartar la seva filla del seu costat, cosa que, assegura, "mai passarà". Lake, nascut als Estats Units, i el seu marit, l'espanyol Manuel Santos, "lluiten" des de principis d'any per sortir del país asiàtic al costat de la petita Carmen, nascuda el 17 de gener, després que la mare subrogada d'aquesta es negués a signar el seu consentiment.

"Des del primer dia vam viure amb por que ens treguin la nostra filla. D'acord amb la llei (tailandesa) no tinc cap dret legal sobre ella tot i ser el seu pare biològic", i que, per tant, tingui nacionalitat nord-americana, explica Lake.

El somni d'aquesta parella d'ampliar la seva família es va transformar en un "malson" quan Patidta Kusolsang, la dona que va donar a llum la nena, no es va presentar a l'ambaixada dels EUA a Bangkok per signar uns papers necessaris per a la tramitació del passaport de la nena, dies després de concebre la criatura. La tailandesa reclama des de llavors quedar-se amb la petita.

El 2014, el matrimoni Lake-Santos, que tenen un fill de dos anys engendrat a través d'un procés de subrogació a l'Índia, van optar per Tailàndia per augmentar la seva descendència per les "excel·lents" experiències narrades per altres parelles.

Per al seu segon fill, els esposos, casats a València l'estiu de 2012, van contactar a través d'una agència amb una dona que va accedir a acollir al seu interior l'òvul fecundat d'una donant.

Cop d'Estat decisiu

Després del cop d'Estat militar al país, dos controvertits casos de subrogació van posar a mitjans ?d'any "cap per avall" l'estructura consolidada d'aquest servei, que aprofitava els buits de la legislació local. La junta militar va propiciar el tancament de les clíniques que treballaven a Tailàndia i va promulgar noves lleis, l'aplicació de les quals acaba de començar.

"Quan van sorgir els problemes vam voler parlar amb la gestant per mostrar-li el nostre total suport i fins i tot li vam oferir donar a llum a Espanya. Però ella ho va rebutjar, encara que va agrair els nostres gestos via correu electrònic", afirma el nord-americà, mentre la petita Carmen somriu.

Ja a l'hospital, la tailandesa va reconèixer la paternitat inferida de Lake, encara que en ser mare soltera les lleis locals no atorguen poders parentals a l'home. Després de la negació de Patidta perquè Carmen abandonés el país, ambdues parts s'enfronten en un procés amb final incert.

Durant la primera trobada amb advocats i representants, la tailandesa va exposar els seus temors sobre el futur de la nena criada per uns "pares que no són normals", en referència despectiva a l'orientació sexual de la parella, segons el relat de Lake. "Aquesta és la primera excusa de les moltes mentides que després ha dit la mare subrogada", apunta el pare.

Un representant de la tailandesa va acusar la parella de ser traficants de persones el passat 5 de març durant una aparició en els mitjans locals, uns càrrecs sense fonament difosos en la majoria de les seves aparicions públiques. Patidta, a més, va interposar fa poc més d'un mes una denúncia contra Lake per segrest infantil. "Nosaltres cooperem amb les autoritats al cent per cent", afirma Lake.

El pare destaca que des del principi volien evitar els mitjans i arribar a un acord amistós, però davant els reiterats atacs van optar per desmentir amb proves des de les xarxes socials totes les acusacions abocades en contra seu.

Després de l'"explosió" en els mitjans locals i internacionals, el progenitor de Carmen destaca la "increïble" mobilització dels tailandesos en favor de la seva causa amb la creació de grups de Facebook que investiguen les informacions de la mare subrogada. "No sortirem d'aquí sense la nostra filla", sentencia Lake que, malgrat tot allò viscut, "agraeix" a la dona que li hagi donat la vida a la petita Carmen.