La Fiscalia d'Anticorrupció ha trobat nous indicis que l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato va poder blanquejar diners a l'estranger entre els anys 2011 i 2014 a través d'una de les seves societats. És per això que ha demanat que el cas s'investigui a l'Audiència Nacional.

Anticorrupció sosté en un escrit remès ahir al Jutjat d'Instrucció número 31 de Madrid que un recent informe de l'Oficina Antifrau aporta "noves dades que indiquen" que Rato hauria pogut blanquejar capitals a l'estranger mitjançant la societat alemanya Bagerplata GmbH, propietària d'un hotel a Berlín, de la qual va ser administrador fins a l'abril de 2015. En la seva opinió, les inversions de l'exministre d'Economia en aquesta societat, de la qual posseeix el 44%, s'haurien portat a terme a través de la mercantil Kradonara, la matriu de la qual és la gibraltarenya Vivaway, propietat de l'exdirector gerent de l'FMI.

"Els fluxos de diners que Kradonaraha va remetre a Bagerpleta GmbH entre el 2011 i el 2014 tenen un presumpte origen il·lícit, que prové de delictes de corrupció entre particulars i delicte fiscal", destaca, tot reclamant al jutge de Madrid Antonio Serrano-Arnal que s'inhibeixi a favor de l'Audiència Nacional, en considerar-lo el tribunal competent. Així, la Fiscalia especial canvia el seu criteri inicial sobre la investigació oberta el passat abril a l'exbanquer, ja que en un principi es va oposar a la inhibició que Serrano-Arnal va plantejar a favor de l'instructor del cas Bankia, Fernando Andreu.

Encara que ara consideri que els fets no són competència dels Jutjats ordinaris de Madrid, segueix afirmant que no manté relació amb aquell cas ni cap altre que els Jutjats Centrals d'Instrucció de l'Audiència Nacional estiguin tramitant actualment. A més, la fiscal Elena Lorente demana que s'obri una peça separada amb les investigacions que l'UCO (Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil) ha de realitzar amb les noves dades sorgides en la investigació respecte el delicte de blanqueig. Al principi, el delicte no estava "mínimament provat" per Anticorrupció, però ara la situació ha canviat amb el nou informe que l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) enviat al Jutjat el passat 21 de juliol.

En el primer informe, la ONIF dedicava bona part del document a la societat Kradonara, constituïda el novembre de 2001 i amb la qual presumptament Rato no va declarar l'Impost de Societats del 2011 al 2013. D'aquesta manera, l'exvicepresident del Govern podria haver defraudat més d'un milió d'euros. A més, relatava que Rato va donar als seus fills el juliol de 2013 participacions de les societats Aurosur, Rodanman Gestión, Explotaciones Carabaña i Rafi per valor de 2,6 milions, que després va recomprar mitjançant ampliacions de capital usant Kradonara. Un any després va vendre les seves participacions de Kradonara a Vivaway, que va passar a ser l'únic soci. A aquest fet l'ONIF hi afegia la possibilitat que Rato facturés els seus serveis a Telefónica o al Banco Santander a través de la mercantil "amb l'objectiu d'evitar la seva tributació en l'IRPF".