El Govern del Regne Unit va anunciar més mà dura contra la immigració il·legal en resposta a la crisi a Calais (França), on centenars d'immigrants intenten entrar cada dia a l'eurotúnel per arribar clandestinament a Anglaterra. El ministre de Comunitats, el conservador Greg Clark, va avançar que la pròxima llei d'Immigració, que es tramitarà després del recés estiuenc, obligarà els propietaris de pisos a expulsar els inquilins que estiguin en situació irregular.

Segons aquestes mesures, els propietaris d'immobles hauran d'assegurar en primera instància que no lloguen la seva propietat a persones sense dret a residir al Regne Unit. En cas que els inquilins perdin posteriorment el seu permís de residència, els caduqui el visat o se'ls denegui la petició d'asil, els podran expulsar de l'habitatge, en alguns casos sense autorització judicial.

El ministeri d'Interior comunicarà als propietaris el nom dels sol·licitants d'asil la petició dels quals ha estat rebutjada i que per tant no tenen dret a quedar-se al país, va explicar Clark.

La futura llei d'Immigració, que només s'aplicarà a Anglaterra -altres regions britàniques tenen la seva pròpia normativa-, penalitzarà els propietaris que no portin a terme les comprovacions necessàries abans de llogar la seva propietat o que no expulsin els il·legals. Segons les dades avançades, la sanció pot ser una multa o una pena de presó de fins a cinc anys.

Les instal·lacions del túnel que uneix França amb el Regne Unit sota el canal de la Mànega a la localitat francesa de Calais van registrar diumenge a la nit una nova temptativa massiva d'entrada, en què un policia va resultar lleugerament ferit. Els efectius desplegats per garantir la seguretat del lloc van interceptar 1.000 persones als afores del recinte i altres 700 immigrants que havien aconseguit entrar a les instal·lacions.

Un membre de la Companyia Republicana de Seguretat (CRS) va resultar lleument ferit a la cara i al cap per l'impacte d'una pedra, mentre que la persona que la va llançar va ser detinguda.

La Comissió Europea (CE) va assegurar estar disposada a ajudar França a gestionar la immigració en el pas de Calais al Regne Unit si París ho sol·licita, però va destacar que tots els estats membres haurien de mostrar solidaritat i responsabilitat per alleujar la pressió migratòria.