L'Organització Internacional per a les Migracions (OIM) va alertar que més de 2.000 immigrants han mort aquest any en intentar creuar el Mediterrani, des del nord de l'Àfrica fins a Europa, fet que ha convertit a aquesta ruta en «la més mortal per als immigrants que busquen una vida millor». En el període similar de l'any passat havien mort en aquest mateix trajecte 1.607 immigrants, de les 3.279 persones que van perdre la vida al llarg de 2014.

Les xifres evidencien que el Canal de Sicília, al Mediterrani central i que és el que connecta Líbia amb Itàlia, és molt més perillòs que altres rutes. Això també pot inferir-se del fet que, tot i que Itàlia i Grècia han experimentat nombres similars d'arribades d'immigrants (97.000 i 90.500, respectivament), les taxes de mortalitat en les dues rutes són molt diferents. A Itàlia han mort 1.930 immigrants aquest any, mentre que en el cas de Grècia han estat 60, va precisar l'OIM.

L'última tragèdia al Mediterrani es va produir la setmana passada al Canal de Sicília, quan 19 immigrants -part d'un grup de 456- van morir. El motor de l'embarcació es va escalfar excessivament i es va haver d'utilitzar l'aigua disponible per refredar-lo, fet que va provocar que catorze dels seus passatgers morissin de calor, cansament i set, segons testimonis d'altres persones que viatjaven en la mateixa embarcació.

Malgrat les contínues tragèdies, l'OIM va reconèixer que el nombre de morts s'ha reduït de forma important en els darrers mesos i que en gran mesura això es deu al reforçament de l'operació Triton, un dispositiu de la Unió Europea per vigilar les seves fronteres marítimes i que rescata les víctimes de naufragis. El rellançament d'aquesta operació va implicar la posada a disposició de més embarcacions que controlen les aigües internacionals, on els immigrants s'enfronten a grans dificultats.

Aquest any, prop de 190.000 immigrants han estat rescatats. L'OIM va avançar que en els propers mesos no es viurà una frenada d'aquest fenomen, sinó tot el contrari. Va dir que mentre avança l'estiu augmentaran els intents de travessar el Mediterrani.

Presó per la mort del germà

En un altre ordre de coses, la titular del Jutjat d'Instrucció 1 d'Almeria va ordenar presó provisional, comunicada i sense fiança per a AM, el ciutadà francès a la maleta del qual es va trobar mort el seu germà, NM, de 27 anys i nacionalitat marroquina, després de fer la travessa entre Melilla i Almeria diumenge passat. La jutge va ordenar presó per a AM per un presumpte delicte d'homicidi imprudent i contra els drets dels ciutadans estrangers, tal com havia demanat la Fiscalia.