El Mediterrani va ser escenari d'una nova tragèdia en què almenys 25 immigrants van morir en bolcar una barcassa en què viatjaven cap a Itàlia al costat de centenars de persones, de les quals 400 van poder ser rescatades de l'aigua. Aquest és el balanç que les autoritats italianes van oferir de l'últim desastre, 25 morts i 400 supervivents, si bé es tem que altres nombroses víctimes mortals no hagin pogut ser recuperades del mar i podrien haver-se enfonsat amb l'embarcació, a unes milles de la costa de Líbia.

Com passa sovint en aquests successos, la principal incògnita és el nombre de persones que viatjaven a bord de l'embarcació. La Guàrdia Costanera italiana va assenyalar que, segons el testimoni d'alguns supervivents, a la barcassa viatjaven entre 400 i 600 persones, moltes de les quals es trobaven en els cellers.

Metges Sense Fronteres (MSF), que va participar en les tasques de rescat amb la seva nau Dignity I, parlava d'uns 700 passatgers tenint en compte els testimonis d'altres immigrants, però van recomanar cautela a l'hora de remenar xifres. En les operacions de rescat van participar vaixells de la Marina Italiana, de l'operació comunitària Tritó, el Dignity I i el vaixell irlandès Li Niam. Els 25 cadàvers i els 399 immigrants supervivents estaven a l'hora de tancar l'edició en el Li Niam, que va posar rumb cap a un port del sud d'Itàlia.

Les tasques de rescat van durar una mica més de quatre hores, des que el Centre Operatiu dels guardacostes italians, a Roma, va sol·licitar a les embarcacions que es trobaven a la zona que acudissin al rescat d'un vaixell en dificultats carregat d'immigrants. Es trobava a unes quinze milles de les costes de Líbia, davant de la localitat de Zuara, propera a la frontera amb Tunísia, i al lloc va arribar en primer lloc el vaixell irlandès.

Segons la primera reconstrucció dels fets, la seva presència va espantar els immigrants, que es van amuntegar sobtadament en un mateix costat de l'embarcació, el que va provocar la bolcada i el seu posterior enfonsament. Aquesta és l'enèsima tragèdia que es viu en aquestes aigües del canal de Sicília, la qual cosa demostra que el sistema desplegat és insuficient.