El bipartidisme es recupera mentre les forces noves perden força

El PP guanyaria les eleccions generals amb 3,3 punts de diferència sobre el PSOE

06.08.2015 | 09:11

Si avui se celebressin eleccions generals, el PP guanyaria els comicis i obtindria un 28,2 per cent dels vots, augmentant fins als 3,3 punts la seva distància amb el PSOE, que trauria un 24,9 per cent dels sufragis, mentre que Podem -15,7- i Ciutadans -11,1- perderien força. L'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el treball de camp del qual es va fer entre l'1 i el 9 de juliol, just després de la formació dels governs autonòmics i els ajuntaments, apunta a un enfortiment del bipartidisme, ja que tant PP com PSOE augmenten els seus suports des de l'enquesta d'abril.

Coneguts ja els pactes postelectorals, els populars pugen 2,6 punts, i el PSOE sis dècimes. De fet, la suma del PP i el PSOE aconsegueix a l'enquesta de juliol el 53,1 per cent, davant del 49,9 del baròmetre del mes d'abril, elaborat abans de les eleccions municipals i autonòmiques.

Per contra, els anomenats partits emergents perden força, en el cas de Podem per segona enquesta consecutiva, ja que des del CIS de gener ha passat del 23,9 per cent al 15,7 de juliol, si bé aquest descens se suavitza en l'última onada, en la qual només perd vuit dècimes. Ciutadans, que es va disparar al CIS d'abril en passar del 3,1 per cent al 13,8, retrocedeix gairebé tres punts fins a l'11,1 per cent.

No obstant això, en vot directe -sense l'estimació que realitza el CIS- el PSOE és el partit amb més suports, amb el 17,3 per cent, seguit pel PP, amb el 16 per cent, Podem amb el 12,6 i Ciutadans amb el 7,7 per cent dels sufragis.

IU i UPyD segueixen perdent suports i, mentre el partit d'Andrés Herzog passa de l'1,9 a l'1,3 per cent, el que encapçala Alberto Garzón per a les eleccions generals obtindria un 3,7 per cent dels suports, davant del 4, 8 del baròmetre d'abril. CiU -abans de la seva dissolució- i ERC, partits que donen suport a la independència de Catalunya, experimenten una lleugera pujada d'una dècima cadascun. D'aquesta manera, CiU obtindria el 3,3 per cent i ERC el 2,1 per cent dels sufragis.

El PNB duplica el suport

Per part seva, el PNB gairebé duplicaria els seus suports, en passar de 0,7 a 1,3 per cent, mentre que Amaiur creixeria del 0,9 d'abril al 1,1 per cent del baròmetre de juliol. Compromís-Equo, que ha entrat en el Govern de la Comunitat Valenciana i té l'alcaldia de València, veu com augmenta el seu suport del 0,8 a l'1,2 per cent.

Geroa Bai, la portaveu del qual, Uxue Barkos, és la nova presidenta de Navarra, eleva els seus suports del 0,1 al 0,5 per cent, mentre que el BNG també creix lleument una dècima i obtindria un 0,7 per cent dels vots. Coalició Canària, que conserva el Govern de les illes, passa del 0,5 al 0,4 per cent, i UPN, que no obtenia percentatge en l'últim CIS, aconseguiria ara un 0,1 per cent dels sufragis.

El PP guanyaria les eleccions generals amb un 28,2 per cent dels vots, encara que una coalició de govern entre PSOE i Podem és la preferida pels ciutadans en el cas que cap partit obtingui la majoria absoluta per governar en solitari.

Així, un 21,1 per cent dels enquestats prefereixen el pacte de Govern entre els partits de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias sobre qualsevol altre. A gran distància -11,6 per cent- se situa ja un Executiu en solitari del PP i unes dècimes per sota -10,9 per cent- una coalició entre el PSOE i Ciutadans. Una coalició del Govern entre el partit d'Albert Rivera i el PP seria l'òptima per al 10,3 per cent, mentre que només un 9,1 desitjaria un Executiu del PSOE en solitari. Tot i el debat sobre una «gran coalició» entre els dos principals partits, PP i PSOE, tot just un 5 per cent dels enquestats la prefereixen sobre altres fórmules de Govern.

El vicesecretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, va expressar la seva satisfacció perquè el seu partit ha aconseguit una pujada important en estimació de vot -2,6 punts- i la distància més àmplia amb el seu immediat seguidor, el PSOE. Per al dirigent popular, aquestes dades reflecteixen que el PP va rebent més suports a mesura que el Govern de Mariano Rajoy va complint el seu compromís de treure Espanya de la crisi econòmica.

El secretari d'Organització del PSOE, César Luena, va afirmar que les dades del baròmetre demostren que la recuperació electoral del partit «està en marxa, gràcies als canvis realitzats ia la consolidació del lideratge de Pedro Sánchez». Luena va dir que el PSOE lidera «un projecte majoritari alternatiu al Partit Popular» i que «Pedro Sánchez és actualment el líder més ben valorat pels espanyols».

El secretari de Relacions Internacionals de Podem, Pablo Bustinduy, va admetre que l'estimació de vot és «insuficient» i va anunciar que el seu partit treballarà «el doble» perquè el canvi polític es materialitzi.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema