El president del Govern, Mariano Rajoy, ha explicat que en aquesta legislatura no es farà una reforma de la Constitució i, per descomptat, "cap es farà amb els paràmetres" que plantegen els independentistes catalans, que el que volen és "liquidar la sobirania i la unitat d'Espanya".

Rajoy, que ha ofert una roda de premsa després d'una trobada amb el Rei en el Palau de Marivent, residència de la Família Reial durant la seva estada a Mallorca, ha assenyalat que no es nega a una reforma, però "amb el consens de la gran majoria dels partits".

El president del Govern responia així al debat obert després de les declaracions del ministre de Justícia, Rafael Catalá, que va expressar ahir la disposició del Govern a una futura reforma de la Constitució en casos concrets, com podria ser la delimitació de competències de l'Estat i de les comunitats autònomes.

Mariano Rajoy, que ha assegurat no haver parlat d'aquest tema amb el Rei, a les preguntes dels periodistes ha respost que "una cosa és el que els independentistes diguin i una altra la reforma de Constitució que es pugui fer a les Corts" i amb la qual ells "no quedarien contents", perquè cap reforma es "plantejarà amb els paràmetres que ells plantegen", ja que el que volen és "liquidar la sobirania i la unitat d'Espanya".

Rajoy, que s'ha mostrat més obert que en altres ocasions a una reforma constitucional, ha posat en valor la Carta Magna com "garantia de drets i llibertats dels ciutadans, i d'igualtat oportunitats".

"Gràcies a ella, Espanya ha estat un dels països del món on més ha crescut la renda per capita, ens ha permès entrar a Europa i, a partir d'aquí, es pot modificar, com ja es va fer dues vegades", una perquè poguessin votar en la municipals els ciutadans europeus i una segona per prioritzar el pagament del deute, ha afegit.

El cap de l'Executiu ha aclarit que "es poden fer moltes coses", com fer més "comprensible" les competències de les comunitats, però "cada legislatura té les seves prioritats i aquesta tenia una per damunt de tot, que era evitar la ruptura d'Espanya i el rescat per començar a créixer".

"No em nego a parlar d'una reforma constitucional, però per a això m'agradaria que hi hagués el màxim consens possible de tots els partits", ha conclòs.