El president d'Egipte, Abdel Fatah al Sisi, va inaugurar a la ciutat d'Ismailia el nou canal de Suez, una obra de 72 quilòmetres que reduirà el temps de navegació i augmentarà la capacitat d'aquesta via. En una gran cerimònia en la qual el president de França, François Hollande, va ser el convidat d'honor, Al Sisi va donar per inaugurada amb la seva signatura aquesta obra d'enginyeria, que ha estat construïda en 12 mesos i amb la qual les autoritats egípcies esperen gairebé triplicar els seus ingressos en menys de deu anys.

«El poble egipci va construir el canal de Suez en una situació econòmica i de seguretat molt complicada. Els grups terroristes i extremistes, els que anomeno fills del mal, pretenien fer mal als egipcis i frenar el seu avanç cap a la modernitat», va assegurar Al Sisi en el seu discurs després de la rúbrica del document.

El president egipci va reiterar que tots els treballadors de la cadena i les Forces Armades «no van treballar en condicions normals sinó en una situació de lluita contra el terrorisme», un problema que Al Sisi va assegurar que els egipcis superaran «sense cap dubte».

El president egipci va explicar que al seu país hi ha «idees extremistes» que tenen l'objectiu de «destruir-lo» i va afegir que no «l'acabaran cremant pel complet».

Durant el discurs d'Al-Sisi, dos vaixells van creuar per l'antic i nou tram del canal, l'objectiu del qual és permetre que les naus circulin en ambdós sentits.

El doble de vaixells

Les autoritats egípcies preveuen que el nombre de vaixells que transiten pel canal (una mitjana de 49 cada dia) es dupliqui en menys de 10 anys, així com els ingressos que percep l'Estat, dels 5.300 milions de dòlars de 2014, a més de 13.000 milions el 2023.

«Els egipcis van preferir lliurar educació a la humanitat i no destrucció, amb els seus ulemes i intel·lectuals que treballen per canviar el discurs polític» i lluitar contra el radicalisme, va afirmar. Alhora, va assegurar que aquest nou tram del canal «torna la confiança als egipcis» i va descriure aquest projecte com «el primer dels mil passos que els egipcis estan disposats a avançar» cap al desenvolupament del país.

«Mai més algú podrà venjar-se d'Egipte, mentre el poble egipci segueixi unit i treballi colze amb colze», va destacar el president egipci, que va posar d'exemple el xeic d'Al Azhar, Ahmed al Tayeb, i al papa copte Tawadros, asseguts junts en la mateixa sala presenciant la celebració.