Més de 225.000 immigrants i refugiats han arribat aquest any a Europa a través del Mediterrani, dels quals més de la meitat, uns 124.000, van desembarcar a Grècia, principalment a les illes de Lesvos, Kos, Quios, Samos i Leros. L'acceleració dels desembarcaments a Grècia ha estat sorprenent, amb un augment del 750 per cent entre l'1 de gener i el 31 de juliol passat respecte el mateix període de l'any passat, va explicar l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur). Només al juliol es van registrar 50.000 arribades a Grècia, el que va significar 20.000 més que el mes anterior.

L'organisme humanitari de l'ONU va qualificar de «caòtiques» les condicions de recepció dels que arriben diàriament a les costes gregues, dels quals la gran majoria són sirians (63 per cent). La seva procedència, d'un país sumit des de fa quatre anys en una guerra civil, no deixa dubte que es tracta de refugiats amb dret a una protecció internacional.

L'Afganistan i l'Iraq -que també pateixen conflictes armats- són els altres dos països dels quals procedeixen un major nombre de refugiats que arriben a Grècia.

Al mateix temps que va comunicar aquestes noves estadístiques, Acnur va revelar que Grècia no ofereix ni les més mínimes condicions de recepció requerides per a aquestes víctimes de conflictes i persecució. «Hi ha un caos total a les illes gregues, no hi ha llocs d'aixopluc. Demanem al Govern de Grècia que assumeixi el lideratge i coordinació de la resposta a aquesta emergència», va dir el director per a Europa d'Acnur, Vincent Cohetel.

«Som conscients de les limitacions del Govern grec, però li demanem que assigni llocs per als refugiats. Hi ha moltes casernes militars sense utilitzar o terres no conreades, qualsevol cosa és millor que res», va afegir.

Cohetel va assenyalar que, més enllà de la manca de recursos que s'aprecia a Grècia, és encara més preocupant que «ningú lideri la resposta a aquesta crisi, el que fa més difícil per als operadors humanitaris participar en l'esforç».

Va esmentar el cas de l'illa de Kos, on diàriament desembarquen un miler d'immigrants, que romanen allà entre tres i quatre dies abans de traslladar-se al continent, per al que han d'adquirir amb els seus propis mitjans un bitllet de ferri.

Això fa que hi hagi entre 3.000 i 4.000 persones que necessiten assistència vital en aquesta illa, però que no tenen un lloc on aixoplugar-se.