La campanya internacional contra l'Estat Islàmic no afebleix el grup gihadista

Es compleix un any del primer atac dels Estats Units contra els extremistes, que continuen estenent la seva influència

09.08.2015 | 07:18
La campanya internacional contra l'Estat Islàmic no afebleix el grup gihadista

Un any després del primer atac dels EUA contra l'Estat Islàmic (EI), l'ofensiva internacional ha gastat milers de milions de dòlars i ha aconseguit matar més de 10.000 extremistes, però no ha afeblit substancialment el grup gihadista, que continua ampliant el seu abast, segons analistes.
Els primers bombardejos nord-americans contra l'EI a l'Iraq van començar el 8 d'agost de 2014, un dia després que el president dels EUA, Barack Obama, anunciés que havia autoritzat atacs selectius contra posicions del grup gihadista.
Aleshores, Obama va justificar els atacs per "protegir els interessos dels Estats Units" en la localitat d'Erbil i evitar un "genocidi" de civils a la muntanya Sinyar, al Kurdistan iraquià.
Un mes després, va anunciar l'ampliació de l'ofensiva a Síria, i el seu Govern va ser formant progressivament una coalició internacional destinada a "degradar i derrotar" els gihadistes, amb onze països que participen en els atacs aeris.
Un any després del començament de l'ofensiva, els EUA compten amb uns 3.550 militars a l'Iraq, la coalició internacional que lidera ha dut a terme més de 6.000 atacs aeris als dos països i ha matat més de 10.000 gihadistes, segons xifres oficials.
"Fa un any, l'EI havia avançat sense impediments per l'Iraq (...). Però en l'últim any hem fet avanços considerables", va sostenir aquest divendres el portaveu de la Casa Blanca, Josh Earnest, en la seva conferència de premsa diària.
"Els líders de l'EI ja no tenen un refugi segur (a Síria o l'Iraq), i estem prenent mesures per interrompre les seves finances i dificultar el reclutament de combatents estrangers", va afegir.
No obstant, dades d'agències d'intel·ligència nord-americanes citades aquesta setmana per diversos mitjans indiquen que els yihadistes compten amb entre 20.000 i 30.000 efectius, unes xifres que el Pentàgon no ha confirmat però que situarien la força del grup en el mateix punt que fa un any, quan van començar els bombardejos.
"L'EI porta mesos sense aconseguir victòries significatives, però tampoc s'ha vist obligat a fer marxa enrere. Al mateix temps ha inspirat moviments similars i nous reclutaments en altres països, la qual cosa amplia el seu abast en termes pràctics", va dir a un expert en defensa de l'American University, Gordon Adams.
Les filials de l'EI a Líbia o Egipte s'han convertit en un greu problema per a aquests països, mentre els atacs reivindicats o inspirats pel grup arribaven fins a Tunísia, França o Dinamarca.
El cap de la força combinada de l'operació "Determinació Inherent" (com es denomina la campanya contra l'EI), el general Kevin J. Killea, va rebutjar la setmana passada la idea que no s'han fet avanços substancials en la campanya.
"Al meu entendre, aquesta no és la mateixa lluita que quan va començar, i ho dic basant-me en els efectes que hem tingut sobre l'EI. Són molt més territorials, la qual cosa vol dir que estan molt més a la defensiva que a l'ofensiva", va afirmar Killea en una conferència de premsa des de la seva base d'operacions al sud-oest asiàtic.
"Els seus atacs són més petits, més centrats en un objectiu i menys duradors, i tot el que vostès han de fer és mirar els avanços que hem fet sobre el terreny recentment per veure que sí hi ha un efecte, que hi ha avanços", va afegir el responsable militar.
Segons la Casa Blanca, l'EI ha "perdut la llibertat d'operar en el 30% del territori que tenien" fa un any a l'Iraq, i s'ha quedat sense "més de 17.000 quilòmetres quadrats de territori" en el nord de Síria al llarg de l'últim any.
Charles Lister, que analitza al grup gihadista per al centre d'estudis Brookings a Doha (Catar), va opinar aquesta setmana que el resultat de l'últim any de combat contra l'EI pot resumir-se com "una sèrie de guanys tàctics lleugerament relacionats, més que com un avanç estratègic significatiu".
"No serà possible destruir completament a l'EI des de l'exterior, però sí constrenyir-lo a una capacitat operacional mínima en la qual la seva pròpia dinàmica interna pugui portar a la seva autodestrucció", va escriure Lister en la publicació Perspectives sobre el terrorisme.
Segons Adams, la coalició internacional "ha detingut l'avanç de l'EI", però "farà falta una força terrestre eficaç per recuperar el terreny".
Un dels grans obstacles en aquest esquema és el lent entrenament de rebels moderats sirians, que "amb prou feines ha començat", en paraules d'Adams, i que d'acord amb el Pentàgon sol ha produït 60 combatents preparats fins ara.
Segons l'Exèrcit Lliure Sirià (ELS), 12 d'aquests 60 combatents han estat segrestats i altres 18 ferits per l'Enfront del Nusra, la filial d'Al-Qaeda a Síria, extrem que el Pentàgon no ha confirmat.
L'acord entre Estats Units i Turquia per a la creació d'una zona lliure de l'EI a la frontera turca amb Síria "millora les opcions per a atacs aeris", en opinió d'Adams, que no obstant això insisteix que "aquesta guerra no es pot guanyar per aire. Solament pot guanyar-la una força terrestre autòctona, que ha d'emergir de la regió, i això portarà diversos anys".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema