L'estabilització de l'incendi de Gata permet la tornada dels evacuats

S'ha mantingut el nivell dos de perillositat, cosa que requereix la intervenció de mitjans estatals

10.08.2015 | 07:30

L'estabilització de l'incendi a Sierra de Gata va permetre ahir, després de tres intensos dies de lluita contra el foc, la tornada de tots els evacuats a les seves llars, ja que gairebé el miler de veïns de Hoyos que encara romanien desallotjats van poder tornar a casa durant el matí. Així ho va confirmar la Junta d'Extremadura en el seu darrer comunicat, amb referència a uns veïns que van haver de passar les dues últimes nits al pavelló poliesportiu de Moraleja.
Així doncs, i després que els veïns d'Acebo i Perales del Puerto haguessin pogut tornar als seus domicilis, ahir ja no quedava a la zona cap persona desallotjada pel risc del fum o les flames.
Segons van informar fonts del Govern regional, el fet que el vent hagués amainat la passada nit de dissabte a diumenge, unit a l'elevat nombre de recursos materials i humans desplegats durant la tarda de dissabte contra un foc que semblava incontrolable, va permetre que es donés el foc per estabilitzat.
No obstant això, i com a mesura de precaució, el comandament únic del Pla de Lluita contra els Incendis Forestals d'Extremadura (INFOEX) va mantenir ahir el nivell 2 de perillositat, que requereix la intervenció de mitjans estatals en la seva extinció, a causa del risc de reactivació del foc en algun dels punts de l'extens perímetre de l'incendi.

Proposta del PP extremeny
Per la seva banda, el Partit Popular d'Extremadura va demanar ahir a través d'un comunicat la declaració de zona catastròfica per a Sierra de Gata, després que el foc hi hagi calcinat més de 5.000 hectàrees. Paral·lelament, la formació també va demanar l'aprovació d'una llei de crèdit extraordinari que serveixi per atendre les famílies que ho han perdut tot.
A la nota, els populars parlaven sobre la visita a la zona del seu president regional, José Antonio Monago, que va anunciar que avui tractaran a l'Assemblea d'Extremadura una proposta d'impuls en aquest sentit. Es tracta, segons els populars extremenys, que "les famílies afectades per aquesta desoladora situació estiguin degudament ateses i puguin recuperar la normalitat com més aviat millor, ja que el foc ha arrasat cultius, bestiar i infraestructures que constitueixen l'únic mitjà de vida per a aquests veïns".
Monago, a més, va avançar que sol·licitarà que es declari la comarca de Gata com a "zona catastròfica" per garantir una resposta adequada als greus danys mediambientals i econòmics ocasionats per aquest incendi forestal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema