Els investigadors de la tragèdia de l'avió de Malasian Airlines de 2014, que presumptament va ser abatut per rebels prorussos, estudien, en col·laboració amb el Consell de Seguretat d'Holanda, diverses parts possiblement d'un sistema de míssils terra-aire Buk, que es fabrica a Rússia. «Aquestes parts han estat localitzades durant una missió de recuperació prèvia a l'est d'Ucraïna i es troben en mans de l'equip d'investigació criminal del vol MH17 i del Consell de Seguretat d'Holanda», que dirigeix ??les indagacions, va explicar aquest organisme en un comunicat.

Un total de 298 passatgers i tripulants viatjaven en el vol de Malaysia Airlines entre Amsterdam i Kuala Lumpur que el 17 juliol de 2014 va ser presumptament abatut per un míssil terra-aire disparat des d'una zona de l'est d'Ucraïna controlada per les milícies prorusses. Els elements del possible sistema de míssils Buk «poden aportar possiblement més informació sobre qui estava implicat en l'accident del MH17», va assenyalar el Consell de Seguretat d'Holanda.

Per aquest motiu, l'equip d'investigació analitza l'origen d'aquestes peces. Els investigadors recorreran per això a l'ajuda d'experts internacionals, entre ells especialistes forenses i en armament.

El Consell de Seguretat d'Holanda, que treballa actualment en l'informe definitiu sobre aquest succés a l'est d'Ucraïna en plens combats entre les forces de l'Estat i els rebels prorussos, va destacar que «a dia d'avui no es pot concloure que hi hagi una connexió entre les peces descobertes i l'accident del vol MH17», i va demanar cautela.

L'equip d'investigació conjunt porta a terme la investigació penal de l'accident, mentre que el Consell de Seguretat holandès analitza les causes de la caiguda del Boeing-777. Les dues indagacions s'efectuen de manera separada, però els dos equips comparteixen en ocasions material de la investigació. En el seu informe preliminar, publicat el 9 de setembre de 2014, el Consell de Seguretat d'Holanda va determinar que l'accident es va deure a «causes externes», concretament al llançament de projectils des de l'exterior.