Sergio Morate, principal sospitós de la mort de les dues joves de Conca, s'ha declarat avui innocent davant un tribunal de Romania, que ha dictat la seva presó preventiva durant 15 dies, a l'espera de l'arribada d'una sol·licitud formal d'extradició d'Espanya.

La lletrada Claudia Candea ha explicat a Efe des de Timisoara (est de Romania) per telèfon que el seu client "considera que no és culpable dels fets".

L'advocada ha aclarit que el tribunal ha acceptat la sol·licitud per part de la Fiscalia de l'arrest provisional pel fet que encara no ha arribat formalment la petició d'entrega a les autoritats espanyoles.

El jutge, que ha fixat una nova audiència per al pròxim 28 d'agost, esperarà la petició procedent d'Espanya per decidir sobre la possible extradició de Morate. En cas d'arribar aquesta sol·licitud abans del dia 28 d'agost, la decisió es prendria també abans.

La Fiscalia romanesa ha justificat l'arrest provisional de Morate amb el propòsit de garantir la seguretat del sospitós, que ha dit que no desitja tornar a Espanya perquè tem per la seva vida.

El ciutadà romanès que suposadament va ajudar a ocultar-se en el seu habitatge a Sergio Morate ha estat posat avui en llibertat amb càrrecs, ha informat a Efe la Policia romanesa. L'home, de 27 anys, "serà investigat per complicitat mentre està en llibertat", ha explicat a Efe la portaveu de la Policia de la província de Timis, Mirela Draghicioiu.

El sospitós de la mort de les dues joves ha ingressat al Centre de Detenció i Arrest Preventiu de Timisoara, ha indicat a Efe la policia romanesa.

Lliurament a Espanya

Morate serà traslladat a Espanya en un termini curt de temps, ja que el seu arrest s'ha produït en el marc d'una ordre europea de detenció (euroordre), que estableix un procediment molt àgil per al lliurament entre països de la UE.

Segons fonts jurídiques consultades per Efe, un cop que Morate ha comparegut davant del jutge romanès es posa en marxa el mecanisme de cooperació entre països europeus, que funciona des de 2002 i ha suposat un escurçament de terminis en comparació amb el procediment d'extradició.

En aquest procés de lliurament de detinguts, a diferència del d'extradició, no cal que el govern del país sol·licitant reclami formalment el seu trasllat enviant tota la documentació sobre l'arrestat, sinó que és suficient amb que la petició la faci el jutjat que investiga el cas -en aquest cas, el de Primera Instància i Instrucció número 1 de Conca- directament a la justícia romanesa.

Tampoc cal que el delicte pel qual es persegueix al detingut estigui tipificat en els dos països (encara que en el cas de Morate es tracta d'un homicidi, que sí troba cabuda en les dues legislacions), i els motius de denegació del lliurament són molt limitats, cosa que no passa a l'extradició.

Així, una vegada que la Cort d'Apel·lació de Timisoara ha dictat la presó preventiva de Morate durant 15 dies en espera del seu lliurament, el jutjat de Conca ha d'enviar la documentació necessària al tribunal de Romania que porta aquestes autoritzacions (en el cas d'Espanya seria l'Audiència Nacional).

Si Morate accedís a ser entregat, les fonts consultades han indicat que solen passar uns 10 dies fins que el detingut aterra a Espanya, termini que s'allarga de 15 a 60 en el cas que no consentís, ja que té la possibilitat de recórrer el acte del tribunal romanès que decideixi sobre el seu trasllat.

En el cas del presumpte assassí de les joves, aquests terminis es podrien escurçar, després que Romania, un país que no sol posar problemes al lliurament d'espanyols i col·labora activament amb la justícia espanyola, hagi mostrat la seva intenció d'agilitzar els procediments.

Un cop es decideixi el seu trasllat, s'estableix un pla de vol acordat per les autoritats d'ambdós països i se li transporta a territori espanyol, han indicat les mateixes fonts.