L'anunci del fracàs de les negociacions per a un Govern de coalició entre els dos partits més votats a les darreres eleccions de Turquia, l'islamista AKP i el socialdemòcrata CHP, alimenta la possibilitat que el president, Recep Tayyip Erdogan, hagi de convocar eleccions generals anticipades.

«Hem tingut, després de llargues negociacions, la reunió final. Hem arribat a la conclusió que no hi ha una base per formar coalició», va explicar al final d'una reunió de 80 minuts el primer ministre, Ahmet Davutoglu, líder del Partit Justícia i Desenvolupament.

Les eleccions anticipades «semblen l'única possibilitat», va admetre, assegurant que les preferiria «el més aviat possible», una opció que els analistes turcs ja situen al novembre.

La manca de resultats no s'ha de veure com a quelcom completament negatiu a ulls del primer ministre, que va considerar la simple trobada com «un triomf per a la política turca, ja que dos partits amb històries i ideologies tan diferents s'han implicat en aquest procés».

El seu interlocutor a la reunió, el president del Partit Republicà del Poble (CHP), Kemal Kiliçdaroglu, segon posicionat en les eleccions del 7 de juny, va explicar que no havia rebut una oferta de coalició per als 4 anys de mandat, sinó «una proposta per donar suport a un Govern en minoria de l'AKP fins a les noves eleccions». «Hem dit que Turquia té problemes molt importants, la resolució dels quals requereix un Govern d'alt nivell a llarg termini», va afegir Kiliçdaroglu en una compareixença per separat. Les delegacions de l'AKP i el CHP han mantingut en total 35 hores de negociacions des del 3 d'agost per estudiar la possibilitat d'una gran coalició.