La bandera de les barres i estrelles dels Estats Units oneja de nou a la seva ambaixada de Cuba, 54 anys després que ser arriada per la ruptura diplomàtica entre les dues nacions, que van viure una altra fita en la seva nova era de relacions amb la presència a l'illa del secretari d'Estat nord-americà, John Kerry. Els tres marines que van arriar el 1961 la bandera nord-americana a l'ambaixada de l'Havana van ser els encarregats de lliurar l'ensenya en la cerimònia d'hissada presidida per Kerry, el primer secretari d'Estat que visita l'illa en 70 anys.

"Els convido en nom del president Obama i el poble nord-americà per complir el seu compromís presentant la bandera de les barres i les estrelles per a ser hissada", va dir Kerry als infants de marina, i a continuació es va escoltar l'himne nord-americà a l'Havana.

En el seu discurs previ, Kerry va assenyalar que en la nova ambaixada, reoberta el passat 20 de juliol, se sent "com a casa", feliç d'estar a l'Havana vivint "una jornada per deixar de banda velles barreres i explorar noves possibilitats". "No hi ha res a témer, ja que seran molts els beneficis dels que gaudirem quan permetem als nostres ciutadans conèixer-se millor, visitar-se amb més freqüència, realitzar negocis de forma habitual, intercanviar idees i aprendre els uns dels altres", va afirmar en un fragment en espanyol durant el seu discurs en la cerimònia oficial d'obertura de l'ambaixada.

Durant la cerimònia, als voltants de l'ambaixada es van reunir centenars de cubans i turistes, que portant banderes nord-americanes i cubanes, no van voler perdre's aquest dia històric.

L'hissat de les barres i estrelles va ser acollit entre aplaudiments i crits d'alegria entre els convidats a la cerimònia i per part de les persones que es van reunir als voltants de la seu diplomàtica, on nombrosos mitjans de comunicació internacionals van donar cobertura a l'esdeveniment.

Kerry va assegurar que els governs nord-americà i cubà faran els passos necessaris perquè la relació diplomàtica que acaben d'establir "maduri", amb la mateixa "determinació" que va permetre restablir uns llaços que portaven trencats més de mig segle.