El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va explicar al Congrés que les amenaces que està rebent l'expresident de Bankia, Rodrigo Rato, i el temor per la seva seguretat i la de la seva família van portar-lo a rebre'l al seu despatx i explicar-li la política de protecció i escortes per a exalts càrrecs. Sota la pressió de la petició pràcticament unànime de tots els grups de l'oposició que dimiteixi -només UPN es va desmarcar-, el ministre va comparèixer per petició pròpia per donar explicacions sobre la ?reu?nió que va mantenir el passat 29 de juliol amb Rato, que ha provocat una important polèmica enmig de les vacances estivals.

Fernández Díaz va voler explicar les seves raons per accedir a la sol·licitud de l'exvicepresident del Govern de reunir-se, cosa que finalment va fer, segons afirma, amb "llum i taquígrafs" al seu despatx i amb total transparència. El ministre no va informar-ne al president del Govern, Mariano Rajoy, fins que el propi Fernández Díaz el va trucar poc després de veure la notícia a la premsa i li va comentar els motius de la trobada.

Obligat, segons va reconèixer, per l'enrenou provocat, el ministre no va tenir més remei que donar a conèixer la raó de l'entrevista, tot i que va exigir prudència i discreció per tractar-se d'un assumpte delicat, com és la seguretat d'una persona, estigui o no imputada i independentment del seu color polític. I en aquesta explicació forçada, Fernández Díaz va explicar que Rato ha rebut més de 400 tuits ofensius i una altra sèrie d'amenaces que "han anat massa lluny" i que no es poden "ridiculitzar" ni "banalitzar".

Com a exemple, va fer referència al tuit que va rebre la parella de l'exministre d'Economia: "Cos desmembrat, Rodrigo Rato amb motoserra, més sang que a la matança de Texas", escrivia un usuari, que acompanyava el missatge d'una fotografia violenta.

Fernández Díaz creu que, com a titular d'Interior, el seu deure era rebre personalment Rato, tant per la sensible qüestió a tractar com pels càrrecs que el que va ser director gerent de l'FMI ha ocupat. Després de deixar clar que la situació processal de Rato no és de la seva incumbència i no es va tractar en la reunió, Fernández Díaz va ser contundent en afirmar que va decidir que el marc havia de ser el seu despatx, perquè el motiu era "legalment i ètica" irreprotxable i estava inclosa en la seva agenda oficial privada, que no particular.

Les justificacions del ministre no van satisfer l'oposició, que les va titllar de "presa de pèl", "milongues", "patètiques" i "vergonyoses", entre altres qualificatius, i que va considerar la reunió com una "ficada de pota".

El president del Govern, Mariano Rajoy, va destacar que Fernández Díaz ha donat explicacions "de manera ràpida i immediata" i va afegir que els temes de seguretat i de garantia dels drets i llibertats cal tractar-los "amb cura" i "de manera discreta".

El portaveu socialista a la Comissió d'Interior, Antonio Trevín, va demanar la dimissió del ministre per usar el despatx del ministeri com l'"oficina d'assumptes interns" del PP. Per part seva, Ada Colau, va carregar contra Fernández Díaz pel seu "desvergonyiment" i va assegurar que si algú rep amenaces va a la Policia, com va fer ella després que l'acusessin d'avalar "grups filoetarres".