La continuïtat de l'incendi i la successió de noves deflagracions a la terminal de contenidors que va explotar dimecres al port de Tianjin, al nord de la Xina, han estès la tragèdia tres dies després de la catàstrofe, agreujada per la por d'una eventual contaminació química. Malgrat que el foc al magatzem va ser declarat divendres "bàsicament extingit", les autoritats locals van assegurar que l'espai es va tornar a incendiar ahir i que també es van produir noves explosions de menys intensitat.

Circumstàncies semblants dificulten la tasca d'un equip de 70 soldats especialistes en materials químics que van entrar a l'epicentre de les dos potents explosions ocorregudes dimecres gai?rebé de manera simultània i que han causat fins ara més de cent morts, uns 700 ferits i un nombre incert de desapareguts.

Els experts van proporcionar l'únic moment d'esperança de la jornada quan van rescatar a 50 metres del centre de les explosions un supervivent d'uns cinquanta anys, encara conscient, que va ser immediatament traslladat a un hospital de la ciutat.

Tot i que encara no s'ha confirmat quina va ser la causa de les explosions, la hipòtesi més versemblant és que es van produir pel contacte dels productes químics emmagatzemats en els contenidors amb l'aigua usada pels bombers per apagar un incendi previ del magatzem.

"Vam aconseguir controlar l'expansió del foc, però els contenidors van explotar de sobte, uns quinze minuts després que comencéssim a disparar aigua", va assegurar Yang Kekai, un dels bombers que van acudir a apagar l'incendi, recuperant-se a l'hospital de l'impacte de les explosions.

Un dels components químics podria ser cianur de sodi, altament tòxic, segons el diari Beijing News, si bé Gao Huaiyou, sotsdirector de seguretat laboral del govern de Tianjin, no va voler confirmar aquesta informació en una roda de premsa. A més del cianur de sodi, altament tòxic i inflamable al contacte amb aigua, s'estima que hi havia emmagatzemats altres productes químics, com nitrat d'amoni, nitrat de potassi i carbur de calci.

A causa de les noves explosions i la por d'una eventual contaminació química, les autoritats xineses van ordenar evacuar les persones en un radi de tres quilòmetres al voltant de l'epicentre de les explosions.

Opacitat de les autoritats

L'opacitat per part de les autoritats i de la companyia propietària de la terminal, Rui Hai International Logistics, que no ha ofert declaracions, van provocar la indignació d'alguns familiars dels bombers desapareguts després de l'accident. Amb almenys 21 bombers entre els morts, la majoria molt joves, els seus companys van criticar la desinformació oficial.