El jutge va ordenar presó comunicada i sense fiança i la retirada del passaport per a Alberto Portuondo Coll, responsable de l'empresa Albisa i implicat en el cas en què s'investiga l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato per frau fiscal i blanqueig, després de ser detingut quan intentava fugir a Mèxic.

La Fiscalia de Madrid, en funcions de guàrdia i en coordinació amb Anticorrupció, havia sol·licitat aquestes mesures dins de les diligències que segueix el jutjat d'instrucció número 31 de Madrid. Va ser el jutge de guàrdia qui va accedir a la petició del Ministeri Públic, que es va basar en el risc de destrucció de proves i de fuga.

Es tracta del primer implicat en el cas Rato que ingressa a la presó des que va començar l'abril passat la investigació a l'exministre d'Economia, que també va ser detingut durant unes hores mentre els agents de duanes escorcollaven el seu domicili i el seu despatx.

Arrest a l'aeroport

Portuondo es trobava a l'aeroport de Madrid en el moment del seu arrest, i tenia previst viatjar a Mèxic, on resideix habitualment. La intervenció va ser possible gràcies a la tasca d'investigació exercida per l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau de l'Agència Tributària i la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Una de les empreses de l'exvicepresident del Govern va rebre gairebé un milió de comissions gràcies al responsable d'Albisa, que va intercedir en l'adjudicació a dues empreses dels contractes de les campanyes de publicitat de Bankia els anys 2010 i 2011. Portuondo Coll va gestionar la concessió d'aquests contractes a Zenith Media i Publicis Comunicaciones a canvi de comissions.

Portuondo, a qui s'atribueixen delictes de blanqueig i corrupció de negocis, prestava serveis de consultoria a la presidència de Bankia, aconseguint així que aquestes dues societats guanyessin el concurs per fer-se amb les campanyes publicitàries de l'entitat, pel que suposadament Albisa va aconseguir dos milions d'euros en comissions.

Aquesta empresa va facturar gairebé un milió amb Kradonara, la principal empresa de l'exministre investigada. L'Oficina Nacional d'Investigació del Frau afegia en l'últim informe que va remetre al jutjat a finals de juliol que d'aquesta quantitat, 420.000 euros haurien acabat en un hotel de Berlín propietat de la societat alemanya Bagerpleta GmbH, de la qual Rato posseeix un 44%.