El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va xifrar en 200 el nombre de reclusos als quals se'ls està aplicant a les presons espanyoles un programa de prevenció de la radicalització, que, segons va dir, «està sent enormement eficaç». Fernández Díaz va recordar que aquest programa s'ha desenvolupat arran dels atemptats de l'11 de març del 2004, i «s'ha perfeccionat amb el temps».

Es tracta d'un pla dirigit a tres grups: els condemnats per terrorisme gihadista que són susceptibles de convertir-se en líders per la radicalització; els que no estan penats per aquest delicte però s'ha detectat que estan immersos en un procés de radicalització, i els que, segons han constatat els funcionaris especialitzats, són potencials líders per efectuar aquestes tasques de reclutament.

Segons el titular d'Interior, són 200 les persones que estan incloses en aquests tres grups i a les que s'aplica un programa «molt desenvolupat, amb professionals d'Institucions Penitenciàries i en col·laboració amb les forces de seguretat de l'Estat», especialment amb la Comissaria General d'Informació de la Policia Nacional i amb la Prefectura d'Informació de la Guàrdia Civil.

«De moment està sent enormement eficaç i està en una avaluació permanent per adaptar-lo a les circumstàncies del moment», va afegir. Va explicar que els processos de radicalització de potencials terroristes gihadistes es produeixen en tres àmbits fonamentalment: a les xarxes socials, als entorns dels centres de culte i a les presons. Fernández Díaz va precisar que fins al 2012 vuit de cada deu processos de radicalització es produïen a les presons o als entorns de les mesquites, mentre que ara el 80% dels reclutats són captats a les xarxes socials.