El Bundestag (cambra baixa alemanya) va donar llum verd amb una àmplia majoria al tercer rescat grec, després que el Govern exigís ajustos a Atenes per a romandre a l'euro i recordés als diputats la seva «responsabilitat» amb Europa. Dels 585 diputats presents a la cambra, un total de 454 (78%) van dir «sí», davant dels 113 que van votar-hi en contra -la majoria dels 64 parlamentaris de l'Esquerra i 63 del bloc conservador de la cancellera Angela Merkel- i els divuit parlamentaris que es van abstenir.

El ministre de Finances alemany, Wolfgang Schäuble, encarregat de defensar la postura de l'Executiu, va oscil·lar en el seu discurs entre els arguments simplement econòmics i els polítics a més llarg termini, i no va amagar els seus recels davant del Govern del primer ministre grec, Alexis Tsipras, ni els potencials riscos del rescat. «El debat no és fàcil. Hi ha raons a favor i en contra tant de caràcter polític com econòmic», va afirmar Schäuble, cara més visible a Alemanya i Brussel·les del sector més exigent amb Atenes, en un gest de complicitat també amb els crítics entre les seves files.

No obstant això, l'Executiu de Merkel ha advocat pel «sí» perquè a Atenes s'ha operat un «canvi fonamental» en les últimes setmanes, perquè el programa de rescat inclou «reformes nombroses i extenses» que en gran mesura han estat aprovades «a priori» pel Parlament hel·lè i per «responsabilitat europea».

Paral·lelament, el fons de rescat permanent de l'eurozona, el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (Mede), va aprovar el programa financer del tercer rescat a Grècia i va autoritzar un primer tram de 26.000 milions d'euros per a aquest país. Aquest pagament està dividit en un tram de 10.000 milions d'euros que seran transferits a un compte especial del Mede a Luxemburg per a la recapitalització i liquidació de bancs, i en un altre de 13.000 milions d'euros que Atenes rebrà avui al matí.

Altres 3.000 milions d'euros es desemborsaran «no més tard del proper 30 de novembre», segons el Mede, en un o dos trams, que estaran subjectes a la implementació per part de Grècia de mesures clau.