La Fiscalia General de l'Estat ha rebutjat investigar polítics per haver fet declaracions que podrien atemptar contra les víctimes del franquisme, tal com li va demanar l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica (ARMH) el juliol. En un escrit signat pel fiscal en cap de la Secretaria Tècnica de la Fiscalia i datat el passat 5 d'agost es comunica a l'ARMH que no s'han trobat «elements suficients com per exercir accions penals o civils» després de l'anàlisi de l'informe presentat per l'associació recollint diversos retalls de premsa amb declaracions de polítics.

Entre altres coses, apareixen en l'informe les declaracions del president del Govern, Mariano Rajoy, quan «celebra que l'Audiència Nacional prohibeixi les exhumacions del jutge Garzón el 2008» i del portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, que va dir, segons l'associació, que «les víctimes de la dictadura únicament es recordaven dels seus familiars quan hi havia diners pel mig».

Un altre dels polítics continguts en l'informe, de 42 pàgines, és l'alcalde de Baralla (Lugo) que, davant la petició d'exhumar una fossa comuna, va afirmar que les víctimes «alguna cosa haurien fet» i que «s'ho mereixien».

El document denuncia també el manteniment de títols nobiliaris concedits per Franco a persones que l'ARMH considera responsables de violacions de drets i el fet que la família del dictador conservi el de «Grans d'Espanya».

La Fiscalia General de l'Estat no veu delicte en aquestes declaracions ni en els títols nobiliaris, fet pel qual ha comunicat a l'associació que per part d'aquest departament «no s'emprendrà cap tipus d'actuació», encara que recorda al president de l'ARMH , Emilio Silva, que té la facultat d'«exercir totes les accions que vulgui».