El secretari d'Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, va concretar que seran les anomenades pensions de mort i supervivència les candidates a deixar de ser pensions contributives i passar a finançar-se amb càrrec als pressupostos a través dels impostos. En aquest apartat s'inclouen les pensions de viduïtat (arriben a 3,3 milions de beneficiaris) i les d'orfandat (arriben a 340.000 persones). «Evidentment, les pensions de jubilació i incapacitat tenen condicions per al seu manteniment com a essencialment contributives. Es podria centrar el debat en mort i supervivència», va afirmar Burgos, posant així l'accent en les pensions de viduïtat i orfandat. «Si pot haver-hi un acord estaríem encantats. Crec que hem escoltat a diferents grups demanar aquest debat i diàleg dins del Pacte de Toledo i no és un compromís eteri, sinó que està en els pressupostos», va afegir. La diputada socialista Isabel López va rebutjar l'opció que aquestes pensions deixin de ser contributives. El que el PSOE proposa és finançar amb els impostos el conjunt del sistema. ddg madrid

El president del Govern, Mariano Rajoy, no té «ni el més mínim dubte» que el PSOE i Podem pactaran si aconsegueixen majoria suficient en les properes eleccions generals. En una trobada amb els mitjans de comunicació a la localitat gallega de Celanova després de visitar obres de l'AVE entre Madrid i Galícia, va asenyalar que aquests partits, juntament amb altres formacions, així ho han fet després de les eleccions autonòmiques i municipals, tot que en la majoria dels territoris la força més votada ha estat el PP.

Va precisar que si el PSOE i Podem sumen majoria per poder governar i, a més, compten amb alguns partits nacionalistes o altres d'extrema esquerra, «ho faran». Prova d'això, va continuar Rajoy, és el que ha passat en alguns ajuntaments, i va posar l'exemple del de Madrid, on «el PSOE li ha donat l'alcaldia a Podem», o a Saragossa i València, municipis en els quals va guanyar el Partit Popular, va recordar.

Després de no excloure d'aquest acord Izquierda Unida, va destacar que succeirà això perquè el PSOE «ha decidit abandonar la centralitat política, que ocupen els socialistes a altres països d'Europa». Per això, va afegir que el debat que es planteja «de cara al futur» és «si governarà la moderació o governaran altres», i si se seguirà mantenint la recuperació econòmica, que «encara és fràgil i cal anar amb compte», o entraran altres a aplicar altres polítiques. «Ja es van veure en el seu dia a on ens van portar», va afegir.

El president del Govern va mantenir l'any 2018 com a data per a l'arribada de la connexió entre Galícia i Madrid per al tren d'alta velocitat, ja que tots els trams estan en obres «excepte un a l'entrada d'Ourense i un túnel a Padornelo», que està situat a Zamora.

Rajoy, que continua les seves vacances a Galícia, va visitar el túnel de Prado a Vilar de Barrio (Ourense), que forma part de les ?obres de la línia d'alta velocitat ferroviària entre Galícia i Madrid, la inversió de la qual supera els 200 milions d'euros .

Posteriorment, es va desplaçar a la localitat propera de Celanova, on va destacar les inversions fetes en aquesta infraestructura des de la seva arribada al Govern, a finals de 2011, que superen els 2.300 milions d'euros més altres 800 milions que s'han invertit en l'eix atlàntic, ja en funcionament.

Rajoy va explicar que les inversions en alta velocitat ferroviària formen part d'una «àmplia operació» iniciada ja «fa anys», i gràcies a la qual s'han inaugurat línies molt destacades en moltes ciutats espanyoles, el que ha permès «avenços importants econòmics» de l'Estat. Va afirmar que aquestes obres no beneficien només els gallecs, sinó tots els ciutadans espanyols i els que vulguin visitar Espanya en general.

Forçar un acord

En relació amb la crisi que viu el sector lacti, Rajoy va destacar la necessitat de «forçar» tots els actors -indústria, distribució i productors- que arribin a un acord per superar el preu «injust» que reben els ramaders.