El Ministeri d'Hisenda ha recomanat als alts càrrecs del sector públic que prioritzin els desplaçaments en transport públic i que viatgin en classe turista a través d'una ordre al Butlletí Oficial de l'Estat que, segons el ministeri, dóna «rang legal» a unes instruccions per reduir despeses que ja s'aplicaven. Els grups de l'oposició al Congrés van mostrar la seva sorpresa perquè la recomanació d'Hisenda arribi al final de la legislatura i es van preguntar quants diners es podria haver estalviat l'Estat si s'hagués aplicat abans.

Per altra banda, diferents secretaris d'Estat i alts càrrecs públics van comparèixer al Congrés per explicar els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per al 2016 van assegurar que ja aplicaven les recomanacions sobre desplaçaments d'Hisenda, encara que van aplaudir la seva publicació al BOE .

L'ordre ministerial demana que els alts directius del sector públic estatal facin servir, amb caràcter general, el transport públic en els desplaçaments, llevat que l'ús del vehicle particular sigui l'alternativa més econòmica, així com que es consideri la tarifa turista en els viatges d'avió i tren. Tot i això, Hisenda va explicar que aquestes recomanacions s'aplicaven «amb caràcter de normes internes» i d'acord amb els criteris d'austeritat i racionalitat.

També va aclarir que l'ordre no afecta alts càrrecs del Govern ni personal de l'Administració General de l'Estat, ja que aquests estan subjectes a la normativa sobre funció pública que ja incorporava les mateixes disposicions de l'ordre.

Des del PSOE, el seu portaveu parlamentari, Antonio Hernando, va qualificar aquesta ordre de «broma de mal gust» i «mesura cosmètica» i va criticar que arribi a quatre mesos de les eleccions, així com que es tracti de criteris generals que «no són d'obligat compliment».

Canvi de criteri del PP

El diputat de l'Esquerra Plural Ricardo Sixto va mostrar la seva perplexitat perquè el Govern demani ara criteris d'austeritat en els desplaçaments, quan abans definia aquestes mesures com a populistes, i va anunciar que té previst preguntar a l'Executiu quants diners s'hauria estalviat l'Estat si s'hagués aplicat aquesta mesura des de l'any 2012.