La Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat en un temps tècord la denúncia presentada pel portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, contra el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, per reunir-se amb l'exvicepresident del Govern Rodrigo Rato, imputat en el cas Bankia. Segons va anunciar la Fiscalia General de l'Estat (FGE) a la seva pàgina web, la decisió dw l'arxiu es fonamenta en «el caràcter prospectiu de la denúncia i en l'absència de suport fàctic per a aquesta».

La denúncia es va presentar el passat dia 13 a la Fiscalia General de l'Estat per presumptes delictes de prevaricació, omissió del deure de perseguir delictes i revelació de secrets, i ha quedat arxivada en poc més d'una setmana. Segons la Fiscalia, l'assumpte ha estat analitzat i ha pres la decisió d'arxivar-lo la Fiscalia del Suprem, competent per tramitar les causes contra els membres del Govern.

En la denúncia, presentada un dia abans que Fernández Díaz donés explicacions de la reunió al Congrés, el PSOE demanava al fiscal que investigués aquests delictes en referència a la reunió que es va produir al despatx de Fernández Díaz al ministeri el passat 29 de juliol, i que va durar una hora. El mateix dia en què Hernando va acudir a la Fiscalia per presentar la denúncia, Fernández Díaz va sol·licitar als serveis jurídics del seu departament que estudiessin la possibilitat d'exercir eventuals accions penals contra el PSOE per denúncia falsa i injúries.

El Ministeri d'Interior va criticar la «campanya d'assetjament sense cap fonament real» del PSOE. Les mateixes fonts van condemnar la «lamentable» actuació del PSOE en haver presentat la denúncia hores abans de la compareixença del ministre al Congrés per explicar els motius de la reunió amb l'expresident de Bankia.

«El PSOE ha fet el ridícul»

La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va assegurar que els socialistes «han fet el ridícul en intentar fer un ús electoralista de la justícia». Per a Levy, l'arxiu constata «la falta de solidesa i fonament d'aquesta denúncia, que només tenia voluntat d'assetjament al ministre d'Interior». La dirigent popular va considerar que el principal partit de l'oposició ha protagonitzat un «ridícul patètic», i això demostra que actua «sense coordenades clares, contaminats per Podem en un afany electoralista que els ha portat fins i tot a instrumentalitzar electoralment la justícia».

El portaveu parlamentari del PSOE, Antonio Hernando, va assenyalar que el seu partit continuarà demanant explicacions sobre la reunió entre Fernández Díaz i Rato, i va anunciar que així ho farà a la Diputació Permanent del dia 26. Per al portaveu socialista, en arxivar aquesta denúncia sobre «la reunió de la vergonya», la Fiscalia renuncia a saber «què va passar i de què es va parlar» en aquella trobada al despatx oficial del ministre. Segons la seva opinió, la Fiscalia ha decidit «mirar cap a una altra banda», però el PSOE demanarà explicacions.

El diputat d'UPyD Rafael Calduch va assenyalar que el seu partit considera que el contingut de la reunió ha de ser aclarit «en via judicial». Després d'insistir que ha de ser «objecte d'aclariment» la trobada al despatx oficial del ministre, Calduch va recordar que el PSOE va optar per presentar una denúncia i UPyD demanarà «aclariments sobre aquesta entrevista».