Les comunitats autònomes van considerat una «amenaça» l'advertència del Ministeri de Sanitat de rebre multes de la UE per com restitueixen l'assistència sanitària als immigrants irregulars, i la majoria van anunciar que seguiran endavant en la devolució d'aquest dret. La presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, va anunciar que lliurarà en els pròxims mesos als immigrants sense papers un document perquè puguin rebre atenció primària i especialitzada que no podrà utilitzar-se fora de la comunitat autònoma. El conseller de Sanitat d'Aragó, Sebastián Celaya, va considerar que les «amenaces» de l'Executiu «estan fora de lloc», de la mateixa manera que el de Castella-la Manxa, Jesús Fernández, que va dir que a la seva comunitat la majoria dels immigrants ja estan sent atesos. El PP va negar a través del secretari general del grup parlamentari al Congrés, José Antonio Bermúdez de Castro. que s'hagi «amenaçat» les comunitats per assistir els immigrants il·legals. efe/Ddg madrid

La policia de Macedònia va llançar gasos lacrimògens i granades atordidores contra els refugiats que intentaven travessar el pas fronterer amb Grècia, després que dijous el Govern decretés l'estat d'emergència a les fronteres davant la massiva entrada d'immigrants que viu el país. Els agents van intentar dispersar uns 2.000 immigrants, majoritàriament refugiats, que estaven bloquejats a Eidomeni, el pas fronterer del sud de l'Antiga República iugoslava de Macedònia. Per fer-ho i mantenir a distància els immigrants, la policia va col·locar a més a la frontera uns filats d'una longitud d'entre 200 i 300 metres.

Hi va haver 10 ferits, quatre d'ells greus que van haver de ser transportats en ambulàncies a l'hospital de Kilkis, a territori grec. Els altres, en canvi, van ser transferits al centre de salut de Polykastro, també a zona hel·lena.

Hores després, el Govern macedoni va obrir la frontera amb Grècia per al pas gradual de refugiats. Així, a partir de les cinc de la matinada es va permetre l'entrada de 300 persones cada dues hores.

Algunes famílies van aconseguir passar a l'altra banda abansd'hora i es van amuntegar davant l'oficina de l'estació de ferrocarril de Yevyelia, regió fronterera amb Macedònia, amb l'objectiu d'adquirir el seu bitllet per dirigir-se a Sèrbia. Ahir a la tarda van sortir cap a la frontera nord del país en un tren habilitat per a tal efecte. Les fronteres de Macedònia amb Grècia, al sud, i amb Sèrbia, al nord, estan desbordades per la gran afluència de persones.

Participació de l'exèrcit

El president de la República de Macedònia, Gjorge Ivanov, va signar dijous una ordre sobre la participació de l'exèrcit en la crisi migratòria per fer front a l'augment de fluxos d'immigrants i refugiats que volen travessar el país, en direcció als països del centre i el nord d'Europa. Segons xifres oficials, més de 40.000 indocumentats han arribat a Macedònia en els dos darrers mesos. Almenys 2.o00 d'ells estaven a l'espera de poder travessar el pas fronterer de Eidomeni.

La frontera estava bloquejada des de dimecres, fet pel qual grups de dones, homes i nens resistien les altes temperatures sense tenir un lloc on allotjar-ni poder accedir als serveis bàsics. En aquesta zona només operen els voluntaris de les organitzacions no governamentals, que els proporcionen menjar i assistència mèdica.