El senador José Ramón Bauzá va reconèixer divendres que quan era president del Govern balear va comprar dos locals comercials que va ocultar al Parlament de les Illes. El polític del PP també havia negat al Diario de Mallorca dos dies abans de les eleccions al Parlament balear -el 24 de maig d'aquest 2015- haver incrementat el patrimoni personal durant el seu mandat amb l'adquisició d'aquests immobles annexos a la seva farmàcia a Marratxí, i sobre dels quals pesa una hipoteca de 208.500 euros d'aquest any.

Ara, en prendre possessió del seu nou escó de senador a Madrid, ha hagut de revelar obligatòriament la data de les compravendes: el "30 d'octubre" i el "30 d'desembre" de 2014, respectivament. És el mateix Bauzá qui ho ha destapat en la seva declaració de béns patrimonials presentada davant del Senat. Ho va obviar a Palma perquè el seu nou refugi polític des del 24 de maig és més "exigent" en aquest sentit que la Cambra balear, en paraules transmeses pel seu assistent.

El PP va deixar divendres sol a Bauzá en la seva defensa. En un escrit que va penjar a Facebook, el senador popular explica que tenia una "opció de compra" sobre els dos locals comercials. Aquesta "es va fer efectiva, tal com figura en la meva declaració al Senat, en data de desembre de 2014", cosa que confirma l'adquisició durant la seva etapa al Consolat. L'expresident balear detalla que els dos locals "estaven en concepte de leasing immobiliari amb l'entitat Sa Nostra d'Inversiones EFC SA", que va continuar "sent-ne la propietària". L'"operació financera va vèncer a l'octubre de 2014", afegeix, i llavors van passar al seu nom.

Bauzá presumeix de "màxima transparència", i per això assegura que fins i tot "sense ser el propietari de fet", quatre anys abans ja va fer constar davant del Parlament les seves futures propietats: "Els dos locals (...) figuren en la declaració de béns lliurada al Parlament en adquirir la meva condició de diputat en l'anterior legislatura, presentada amb data de 25 de juliol de 2011".

Bauzá menteix en aquest punt. En aquella declaració, en l'apartat de béns immobles i rústics, malgrat la seva confusa redacció, s'aprecia que el llavors president es va limitar a consignar que era el titular de "locals", sense especificar més. Uns números escrits al costat semblen voler indicar que són quatre en total, encara que l'expresident tapa la seva ubicació i el seu valor cadastral.

La veritat és que en haver de dimitir com a diputat -forçat pels seus després de la patacada electoral-, en la seva declaració del 23 de juliol de 2015 Bauzá només admet davant del Parlament ser el propietari de sis locals comercials. Per contra, uns dies abans, el 16 de juliol, va lliurar al Senat una relació en què revelava un patrimoni més gran, en concret, vuit locals comercials i la quarta part d'un de nou. Bauzá explica que va obviar informar al Parlament de tres d'aquests locals comercials perquè formalment són de societats, i la Cambra balear, segons ell, només requereix conèixer aquelles possessions a títol individual. Això malgrat que en dos dels casos Bauzá és l'únic accionista i en conseqüència propietari al 100% de sengles immobles.

El Senat és "més exigent"

L'expresident excusa l'ocultació al Parlament del seu increment patrimonial pel fet que aquest no li exigia -al seu judici- entrar tan al detall com el Senat en la seva relació de béns reconeguts. Per boca d'un assessor, Bauzá va al·legar que la declaració d'immobles que s'ha de lliurar a la cambra alta per accedir a l'escó "és més exigent i molt més exhaustiva" que la que requereix el Parlament després de cessar com a diputat.

L'expresident segueix sostenint que el seu patrimoni "no ha variat per res" durant la seva etapa al Consolat, va afirmar el citat portaveu. En el seu escrit, Bauzá reivindica "orgullós" tot el que ha "guanyat" amb els anys, i ho atribueix al seu "treball i esforç" i a "la inestimable ajuda dels meus pares". Són ells, afirma, "el mirall d'honestedat i sacrifici en el qual sempre m'he mirat".