Centenars dels milers de refugiats concentrats a la frontera amb Grècia van aconseguir trencar ahir el cordó de seguretat i entrar a Macedònia, des d'on busquen dirigir-se al centre i nord d'Europa per emprendre una nova vida. La pressió desencadenada pels gairebé 3.000 indocumentats, sobretot refugiats, que esperaven a Gevgelija va portar el Govern a reobrir la frontera, bloquejada des de dimecres, i permetre el pas gradual.

Des de primeres hores d'ahir es permet l'entrada i han sortit de l'estació de Gevgelija, molt propera al punt limítrof amb Grècia, dos trens amb destinació a la frontera que limita amb Sèrbia. El Govern ha programat la circulació de cinc trens diaris amb l'única comesa de traslladar a aquestes persones i ha decidit que els viatgers habituals es desplacin en autobusos.

Malgrat això, la tensió en aquesta estació no cessa i, de nou, ahir la policia va carregar amb bombes atordidores contra els refugiats que van aconseguir sobrepassar el cordó de seguretat i penetrar al país. Molts d'ells portaven dies sobrevivint en els voltants de l'estació, que s'ha convertit en un campament improvisat.

Allà, grups de dones, homes i nens resisteixen a les altes temperatures sense tenir on allotjar-se ni poder accedir als serveis bàsics. Els únics que els proporcionen assistència són voluntaris d'organitzacions no governamentals.

Davant la falta d'un centre de recepció o alguna infraestructura que els pot acollir, alguns dormen en tendes de campanya, amb les robes penjades pels voltants, mentre els menys afortunats ho han de fer a la intempèrie. Són uns 2.000 els que queden a l'àrea de l'estació, ja que, segons xifres de la policia macedònia, des de la tarda de divendres fins ahir 826 han pogut entrar al país, entre ells 163 nens i 25 menors sense pares.

La majoria dels que pretenen entrar a l'antiga República Iugoslava de Macedònia procedeix de Síria, però també hi ha ciutadans del Pakistan, Bangla Desh o Somàlia i tots tenen en comú l'objectiu de seguir viatge cap al centre d'Europa, on pretenen tenir una vida millor o, almenys, escapar de la guerra. El destí més repetit és Alemanya, encara que també sonen països com Suècia o Noruega.