El ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, va qualificar ahir de "terrorista" l'home que divendres va ferir de gravetat dos passatgers en un tren Thalys Amsterdam-París, i va dir que podria tractar-se d'un islamista radical fitxat després d'un avís d'Espanya. Cazeneuve, en una breu compareixença davant els mitjans, es va mostrar "prudent" sobre la identitat del tirador perquè "no està establerta amb certesa".

Tanmateix va afegir que si és qui ell mateix ha dit ser, Ayoub El-Kahzzani, marroquí de 26 anys, Espanya havia advertit a França al febrer de 2014 que era un islamista radical, abans de traslladar-se a viure a Bèlgica el 2015. Això va portar la Direcció General de Seguretat Interior (DGSI, els serveis secrets francesos) a registrar-lo en els seus arxius amb una fitxa "S" de persones amb vinculacions potencials amb grups terroristes, per al cas que entrés a França. Fonts de la lluita antiterrorista espanyola van confirma ahir que l'islamista va residir a Espanya fins al 2014.

El presumpte terrorista va pujar al tren a Brussel·les amb un fusell kalashnikov, nou carregadors, una pistola automàtica amb un carregador i un cúter. La matinada de divendres a dissabte va ser traslladat des d'Arras, on va ser arrestat després de ser desviat el tren, als locals de la Subdirecció Antiterrorista de la Policia Judicial (SDAT) als afores de París, on pot ser interrogat fins dimarts a la tarda abans de ser presentat davant un jutge per a la seva imputació.

En els primers interrogatoris, l'acusat va afirmar que no és un terrorista, i que la seva intenció al Thalys era robar, segons BFM TV. Sobre les armes que portava, manté que les va trobar de manera fortuïta en un parc de Brussel·les.

El ministre francès va voler "retre homenatge" a les persones que van aconseguir reduir l'atacant: "Devem molt al seu valor i a la seva sang freda". Dos d'aquests passatgers van resultar ferits durant l'enfrontament amb el suposat terrorista, encara que ja no es tem per la seva vida: el primer va ser traslladat d'urgència en helicòpter ahir fins a un hospital de Lille, mentre que el militar nord-americà, ingressat inicialment a Arres, havia de ser transferit també ahir mateix a Lille.

El titular d'Interior ha donat l'ordre a tots els prefectes del país (delegats del Govern) que s'extremi la vigilància a les estacions de tren, però també als metros, els tramvies i altres transports públics. Igualment, va explicar que es manté en "contacte permanent" amb els seus homòlegs dels països amb els quals França té connexions ferroviàries directes, i que els serveis secrets estan coordinats. "L'amenaça que afrontem és molt elevada", com el Govern ha repetit en els últims mesos, va advertir Cazeneuve, que va assegurar que per fer-hi front "la nostra mobilització és total".