Ayoub El Kahzzani, el presumpte terrorista de l'atac al tren Thalys el divendres passat, va haver d'enfrontar-se al llarg del dia d'ahir als interrogatoris dels investigadors. Durant aquests, El Kahzzani va negar davant la policia haver viatjat a Turquia i encara més a Síria, tal com havien informat els serveis secrets espanyols, i va assegurar que li havien robat els documents d'identitat a Brussel·les.

La seva advocada, Sophie David, va precisar que el seu client havia reconegut haver estat per diferents països europeus en els últims sis mesos, i com a mínim haver passat una vegada per França -sense precisar on ni quan-, però també a Àustria, Andorra, Bèlgica i Alemanya.

D'acord amb aquesta versió, el suposat robatori dels seus papers i la utilització fraudulenta per altres persones, podria explicar que els serveis secrets tinguessin indicis que havia volat primer a Turquia, primera etapa per a molts gihadistes internacionals per entrar a Síria.

Segons la seva lletrada, el presumpte agressor estava sorprès que se li atribuís una acció terrorista quan el seu pla era "cometre un atracament per menjar" i per això va utilitzar les armes que havia trobat en un parc prop de l'estació de Brussel·les, on dormia amb altres sense sostre, sempre d'acord amb aquesta versió.

Els investigadors francesos, en cooperació amb les forces de l'ordre i els serveis secrets d'altres països europeus, treballen per establir el perfil i la trajectòria d'aquest marroquí de 26 anys, en concret des que va marxar d'Algesires el 2014.

El ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve, va dir que tenia constància que després va viure a Bèlgica el 2015. França, a instàncies de la informació que va rebre d'Espanya al febrer de 2014, el va fitxar pel seu potencial risc terrorista per tal que s'activés l'alerta en el cas de ser detectada la seva presència en el país. Un fet, però, que fins al moment les autoritats franceses no han confirmat. Tot i així, les autoritats franceses van assenyalar que el 10 de maig El Kahzzani hauria volat des de Berlín fins a Istanbul i l'endemà ho van comunicar a Espanya, que va informar que el jove vivia a Brussel·les.

Per altra banda, Spencer Stone i Alek Skarlatos, els dos militars nord-americans que van reduir El Kahzzani, van explicar ahir que el fusell kalashnikov que tenia l'atacant es va encallar però que tot i així les seves intencions criminals eren evidents.

En aquest sentit, els militars creuen que El Kahzzani no estava ben informat sobre com utilitzar l'arma. El presumpte terrorista havia declarat que la seva intenció era robar i no pas fer un acte terrorista, però Stone defensa que "no es necessiten nou carregadors per robar un tren".

Controls habituals

La companyia ferroviària francesa SNCF va descartar ahir realitzar un control sistemàtic a totes les persones que pugen als trens, de la mateixa manera que es fa als aeroports, perquè el volum de passatgers és 20 vegades superior.

A França, com passa a Bèlgica o Holanda -per on també circula el Thalys-, l'accés a les andanes -tant de passatgers com d'equipatge-, des de les quals surten els trens no està restringit.