França condecora els herois que van evitar una massacre en un tren

París anuncia una cooperació amb els països veïns per implantar noves mesures de seguretat

25.08.2015 | 07:20

França va condecorar amb la màxima distinció del país, la insígnia de Cavaller de la Legió d'Honor, quatre passatgers que divendres passat van reduir l'atacant d'un tren Thalys entre Amsterdam i París, als qui va posar com a models d'actuació davant el terrorisme. Els nord-americans Spencer Stone, Alek Skarlatos i Anthony Sadler, d'entre 22 i 23 anys, i el britànic Chris Norman, de 62, van protagonitzar la recepció a l'Elisi en què el president francès, François Hollande, va retre homenatge a la seva «valentia» i «sang freda».
«El vostre heroisme ha de ser un exemple per a molts i una font d'inspiració. Davant d'un mal que hi és i que es diu terrorisme, hi ha un bé, el de la humanitat. És el que vosaltres encarneu», va assenyalar el cap de l'Estat francès.
El presumpte terrorista és el marroquí Ayoub El Kahzzani, de 26 anys, que va pujar a aquest tren a Brussel·les amb un kalaixnikov, nou carregadors, una pistola automàtica i un cúter, i va ferir greument dues persones abans de ser reduït. «En aquest tren hi havia 500 viatgers. El terrorista portava 300 municions. Això dóna una idea del que podria haver passat», va assenyalar Hollande, que va reconèixer que la intervenció d'aquestes quatre persones va evitar «una massacre, una carnisseria».
El president va recordar també el passatger francès que va intentar neutralitzar el jove islamista en primer lloc -que ha volgut romandre en l'anonimat- i el franco-nord-americà que va resultar ferit de bala a l'esquena durant l'atac, els quals seran condecorats més endavant. I va destacar que del que ha passat pot extreure la lliçó que «és possible resistir al terror» i que la societat mai serà feble mentre es mantingui unida.
Per altra banda, el secretari d'Estat de Transports francès, Alain Vidalies, va anunciar que «en els pròxims dies» es mantindran reunions amb els països veïns «per decidir noves mesures» de seguretat en els trens internacionals, després de l'atac al Thalys que fa la ruta Amsterdam-París el passat divendres. Vidalies va fer referència a Bèlgica, Holanda i Alemanya, que són els països pels quals circulen els trens Thalys.
El president francès havia parlat poc abans d'una reunió entre ministres d'Interior. El departament francès d'Interior no va voler confirmar la informació que aquesta cita es podria celebrar dissabte que ve, ni tampoc va avançar els països que hi participarien.

Número de telèfon
Vidalies va assenyalar que a França s'ha decidit la creació d'un número de telèfon perquè el públic pugui donar avís de qualsevol incidència a les estacions o als trens i que es reforçaran «els controls aleatoris dels equipatges perquè és una de les respostes concretes».
El secretari d'Estat va descartar els controls sistemàtics en la pujada als trens perquè «no es pot traslladar el que passa en el transport aeri», ja que cada any hi ha 2.000 milions de passatgers del tren a França, davant de 140 milions de l'avió. «No es pot imaginar que posem pòrtics i controls a totes les estacions» quan «cada dia circulen a França entre 12.000 i 13.000 trens», va argumentar.
El president de la companyia ferroviària francesa SNCF, Guillaume Pépy, va insistir en la idea que si es posessin pòrtics per controlar els passatgers i els seus equipatges, caldria multiplicar per 20 el que es fa als aeroports.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema