La Unesco va condemnar la destrucció per part del grup gihadista Estat Islàmic (EI) del temple de Baal, a les ruïnes de la ciutat siriana de Palmira, i va confiar que els responsables responguin davant la justícia per aquest «crim de guerra». La devastació del temple s'ha conegut una setmana després que l'EI executés l'antic responsable de la direcció general d'Antiguitats i Museus a Palmira, Jaled al Asaad, per considerar-ho el «director dels ídols» d'aquesta localitat.

«La destrucció sistemàtica de símbols que encarnen la diversitat cultural de Síria revela la veritable intenció d'aquests atacs, que priven la població siriana del seu saber, la seva identitat i la seva història», va assenyalar la directora general de la Unesco, Irina Bokova.

Palmira és considerada per l'Organització de Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura una relíquia única del segle I dC i una peça mestra de l'arquitectura i l'urbanisme romà, per les columnes del seu famòs carrer principal i el temple de Baal.

L'EI, segons Bokova, «mata persones i destrueix enclavaments, però no podrà emmordassar la història ni aconseguirà esborrar aquesta gran cultura de la memòria mundial». «Malgrat els obstacles del fanatisme, prevaldrà la creativitat humana. Els edificis i enclavaments seran rehabilitats i alguns d'ells reconstruïts», va afegir la representant de la Unesco, que va fer una crida a la comunitat internacional perquè doni mostres d'unitat «davant la continuació d'aquesta neteja cultural».

El director general d'Antiguitats i Museus de Síria, Maamún Abdelkarim, va assegurar que el grup terrorista Estat Islàmic va emprar «una gran quantitat d'explosius» per dinamitar el temple de Baal. Abdelkarim, que no va poder precisar l'abast de la destrucció, va explicar que fonts locals li van explicar que van sentir una «gran explosió» i van veure elevar-se núvols de sorra de les ruïnes grecoromanes, incloses en la llista del Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

La Direcció General de les Antiguitats i Museus de Síria està intentant contactar amb habitants de Palmira per obtenir més informacions, però és complicat perquè aquests no poden abandonar la ciutat i tenen les comunicacions tallades. Els extremistes es van fer amb el control de la localitat de Palmira i de les seves ruïnes grecoromanes, situades a l'est de la província d'Homs, el passat 20 maig.