Almenys tres persones van morir i quatre van resultar ferides greus en un tiroteig en un campament nòmada a la localitat de Roye, al nord de França, va explicar el ministre francès d'Interior, Bernard Cazeneuve. Segons els primers indicis, un home va entrar als terrenys del campament i va matar a sang freda un nadó de sis mesos, una dona i un home i va ferir diverses persones, entre elles dos gendarmes -un dels quals es troba en estat crític- i un nen de tres anys. L'arribada dels gendarmes va provocar un segon intercanvi de trets, en què suposadament van resultar ferits dos agents de les forces de seguretat, un dels quals es troba en estat crític. Cazeneuve va retre homenatge a la «valentia» dels gendarmes, que es van interposar en el camí del criminal, evitant així un nombre més gran de morts. El presumpte autor dels trets va ser detingut i serà posat properament a disposició judicial. Fins al lloc dels fets es van desplaçar reforços de la Gendarmeria i dels bombers. efe/Ddg parís

La Fiscalia francesa va acusar de «temptativa d'assassinats amb caràcter terrorista» el marroquí Ayoub El Khazzani, que divendres va atacar un tren entre Amsterdam i París i va ferir greument dues persones abans de ser reduït per passatgers. El fiscal de París, François Molins, va anunciar que havia demanat la presó provisional per al detingut, que diu haver viscut a França «entre cinc i set mesos» el 2014 i qui, segons diferents testimonis, va mostrar premeditació i una «actitud decidida».

El jove, de 25 anys, havia estat condemnat a Espanya dues vegades el 2010 i una altra el 2012 per infraccions de dret comú, i les autoritats espanyoles van informar als serveis d'intel·ligència de França quan aquest es va traslladar a aquest país per treballar en una companyia de telefonia mòbil.

El Khazzani va treballar de febrer a abril de 2014 a l'operadora de telecomunicacions Lycamobile, que no li va renovar el seu contracte perquè els papers que va presentar no li permetien treballar al país, segons va confirmar la seva llavors responsable. No obstant això, durant la seva estada a França, d'acord amb la Fiscalia, no va cridar l'atenció dels serveis de seguretat.

Tant a França com a Espanya estava registrat amb una fitxa «S» de persones amb vinculacions potencials amb grups terroristes, el que no implica la seva detenció però permet obrir un procés de vigilància.

L'acusat, que assegura haver actuat amb l'únic objectiu de robar, va pujar al tren Thalys a Brussel·les amb una motxilla i una maleta de rodes, en les quals amagava un fusell d'assalt AKM amb 270 municions, una pistola, una ampolla de 50 centilitres amb gasolina i un cúter. El Khazzani va pagar en efectiu els 149 euros del seu bitllet en primera classe, va rebutjar la possibilitat d'agafar el tren anterior i una vegada a bord, segons el fiscal, va consultar des del seu telèfon una pàgina web a Youtube amb pregàries islamistes en què s'exhortava al combat.

La germana de El Khazzani es va presentar voluntàriament davant la policia judicial de Brussel·les per ser interrogada. La germana es va presentar a la policia després que agents escorcollessin dilluns el seu habitatge i el d'un amic del sospitós al barri de Brussel·les de Molenbeek-Saint Jean. La dona hauria utilitzat un llenguatge fonamentalista i molt religiós a les xarxes socials.