La Policia Nacional i la Direcció General de Vigilància del Territori marroquí van desarticular a Madrid i diverses ciutats del país alauita una cèl·lula de captació i enviament de combatents estrangers a Síria i l'Iraq per integrar-se a l'Estat Islàmic, i van arrestar 14 persones.

L'objectiu de la cèl·lula era integrar-se a les files d'aquesta organització terrorista per reeditar al Marroc i a Espanya les massacres perpetrades pels integrants de l'EI i crear un clima de psicosi i inestabilitat. L'operació, dirigida a Espanya pel jutjat número 3 de l'Audiència Nacional, es va tancar amb un detingut a la localitat madrilenya de San Martín de la Vega i 13 arrestats a Fes (5), Casablanca (1), Nador (4), Alhucemas (1) i Driouch (2).

En el desenvolupament de les investigacions -portades a terme per la Comissaria General d'Informació-, com va assenyalar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, es va comprovar que alguns membres d'aquesta cèl·lula i el líder del grup comptaven amb forts vincles socials i laborals a Melilla. Una circumstància que va desencadenar l'operació i va propiciar la col·laboració i compenetració dels dispositius de seguretat i control del Marroc i Espanya per impedir qualsevol acció terrorista per part de la xarxa desarticulada.

Els detinguts formaven part d'un grup la principal activitat del qual era el reclutament i enviament de combatents estrangers a les zones de Síria i l'Iraq controlades per l'Estat Islàmic.

Les intencions de l'EI

Interior va destacar que els continus desmantellaments de les estructures terroristes relacionades amb la zona de conflicte siriano-iraquiana mostren la determinació del grup gihadista d'atemptar contra la seguretat de tots aquells països que considera una amenaça per a la seva expansió.

Per això, intenta recluta el major nombre de combatents nacionals i estrangers, als quals instrueix en l'estratègia de desplegar-se en els seus països d'origen o acollida per cometre accions terroristes.