El ministre de Sanitat, Alfonso Alonso, proposarà a les comunitats autònomes la creació d'un registre estatal d'immigrants en situació irregular que faciliti un «document», diferent de la targeta sanitària, perquè aquest col·lectiu rebi assistència. Ho va detallar el Ministeri de Sanitat en una nota de premsa després que Alonso expliqués que el proper 2 de setembre ha convocat les comunitats en el Consell Interterritorial de Salut per «seguir treballant en un consens en base a l'acord que ja s'ha treballat i en el qual es va avançar molt amb els anteriors consellers».

«El Govern vol harmonitzar l'assistència sanitària que ofereixen les comunitats autònomes i establir un control», segons Sanitat. Es busca «ultimar una solució seriosa i consensuada en relació amb l'atenció sanitària als immigrants en situació irregular» sense tornar «al turisme sanitari».

Amb relació a l'acord, el ministre va avançar que les persones en situació irregular hauran d'acreditar una situació d'empadronament, els Serveis Socials hauran de determinar en quina situació estan els estrangers i a partir d'aquí passaran a formar part d'un registre amb el qual podran obtenir un document per rebre aquesta assistència.

Un document que «en cap cas pot ser una targeta sanitària», va assenyalar Alonso, que va aclarir que aquesta assistència sanitària serà per atenció primària, ja que és l'«adequada» segons el funcionament del Sistema Nacional de Salut. El ministre va recordar que la reforma sanitària que es va fer el 2012 va permetre per primera vegada que els espanyols que no tenien la targeta sanitària per ser aturats de llarga durada o professionals de llarga durada l'aconseguissin.