La fotografia d'una dona totalment coberta de pols i cendra fugint del World Trade Center es va convertir en una de les imatges més impactants que van sorgir després dels atemptats de l'11 de setembre. Aquesta dona, Marcy Borders, coneguda arreu del món sota el nom de la «dama de pols», va morir ahir als 42 anys, després de no poder superar un càncer d'estómac que patia des de feia un any.

Segons va informar el diari The Guardian, la vida de Borders es va convertir en un veritable calvari després del moment fatídic viscut el 2001. Les seqüeles psicològiques de l'atemptat van provocar que Borders es veiés immersa en una depressió i es refugiés en substàncies com la cocaïna i el crac.

Va perdre la custòdia dels seus dos fills i va iniciar un tractament amb el qual es va mantenir sòbria. No obstant això, quan semblava que la «dama de pols» tornava a controlar la seva vida, li van diagnosticar un càncer d'estómac que no va poder superar tot i haver-se sotmès a un tractament de quimioteràpia l'estiu passat.

La instantània de Borders després d'escapar del núvol de formigó que va deixar la primera de les torres en ensorrar-se va ser triada com una de les 25 fotografies més impactants de la revista Time.

En el moment dels atemptats, Borders tenia 28 anys i treballava des de feia un mes per Bank of America en una de les Torres Bessones del World Trade Center. Quan un dels edificis es va enfonsar, Borders va trobar refugi en un immoble proper, on Stan Honda, fotògraf de France Presse, la va immortalitzar.

Tant Borders com la seva germana, que és qui va fer pública la notícia de la mort a la seva pàgina de Facebook, van culpabilitzar els atemptats de la malaltia. Marcy Borders ho va dir al novembre, en una entrevista, i la germana ho ha repetit ara, totes dues convençudes que la pols de ciment que va inhalar l'11 de setembre és la causa que explica el desenvolupament del càncer.