La pobresa afecta el 40 per cent dels menors de 17 anys en zones urbanes de l'Argentina, mentre el 9,5 per cent es manté per sota de la línia d'indigència, segons un informe presentat per la Universitat Catòlica Argentina (UCA). A més, segons l'informe, la població de nens i adolescents en situació de pobresa econòmica és «molt pronunciada» al cinturó urbà de Buenos Aires, on arriba al 48,8 per cent.

L'informe reconeix que el balanç entre les primeres dades obtingudes a nivell nacional el 2010 i l'últim mesurament realitzat el 2014 «és positiu» perquè el percentatge en el període ha caigut 3,2 punts. No obstant això, també assenyala que després de «la conjuntural recuperació de la crisi internacional» la tendència «ha anat en ascens».

La variació d'aquestes dades, que sorgeixen d'un mesurament indirecte de la pobresa a través dels ingressos totals de les llars, estan relacionades amb un indicador directe obtingut a partir de les Necessitats Bàsiques Insatisfetes (NBI). Aquest indicador també va verificar un saldo positiu entre 2010 i 2014.

Segons aquesta mesura, l'any passat el 26,2 per cent dels nens i adolescents entre 0 i 17 anys pertanyien a llars amb NBI. L'informe reconeix el paper de les mesures estatals per a la protecció social a la infància, com l'Assignació Universal per Fill implementada per l'Executiu el 2009.

Per accedir a aquesta assignació a l'Argentina és necessari que els menors de 18 anys compleixin el calendari de vacunació i estiguin escolaritzats a institucions públiques, de manera que els principals efectes positius que té aquesta política pública «han estat molt rellevants en l'escolarització», segons el document.