El Consell de Ministres va aprovar un Reial Decret pel qual s'avança en el procés de reforma de la Casa Reial i s'intenta reforçar la seva «transparència». Així, entre d'altres mesures, es preveu que la Prefectura de la Casa del Rei aprovi les instruccions que han de regir la contractació, que es publicaran al seu web, i que es regiran pels principis de concurrència, transparència, eficiència, agilitat, simplicitat i coordinació. A més, dóna caràcter de legalitat al Codi de Conducta de Casa reial, que ja s'estava aplicant i està publicat a la seva pàgina web.

Segons va assegurar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, aquest reial decret «reforça el principi de transparència» en matèria de contractació, de la conducta del personal de la Casa Reial i millora diversos elements en relació amb l'ús del Patrimoni de l'Estat.

El text dóna peu a que la Casa del?Rei doni llum verd a unes normes de contractació i a que aquestes es publiquin al seu web; i a més s'introdueix en el reial decret l'existència d'un codi de conducta per a la institució, el que oficialitza el que va impulsar fa uns mesos el rei Felip VI. L'activitat contractual de la Casa del Rei, segons consta en el text aprovat, s'inspirarà en els principis de concurrència, transparència, eficiència, agilitat, simplicitat i coordinació. Pel que fa al codi de conducta, aquest preveu que els treballadors i alts càrrecs de la Casa del Rei hauran d'actuar amb austeritat, exemplaritat i honradesa i s'abstindran de participar en negocis financers o jurídics que suposin un conflicte d'interessos amb les seves obligacions.

Ajudants indefinits

Sobre l'organització de la Casa del Rei, la nova norma no prefixa el nombre d'ajudants de camp del Rei (ara es fixa en 8) per permetre que siguin els que en cada moment es necessitin per a l'adequat desenvolupament de la seva funció al servei immediat del Rei.

Pel que fa al personal de seguretat, la norma preveu que el servei que assumeix la seguretat dels membres de la família i de la Casa sigui decidit pel Ministeri d'Interior segons ho consideri necessari en cada moment. Aquesta possibilitat es recull ara de forma expressa en la nova normativa. També s'incorpora de forma expressa la possibilitat que, per raons d'economia administrativa, la Casa del Rei podrà subscriure convenis de col·laboració en l'àmbit de l'Administració General de l'Estat.