Un portaveu del Ministeri d'Interior austríac va confirmar que el camió frigorífic abandonat dijous en una autopista del país centreeuropeu contenia en el seu interior els cadàvers de 71 persones. Hores després, la policia oferia els tràgics detalls: dels morts, 59 eren homes, vuit dones i quatre nens (entre ells, un de dos anys). Tot apunta que eren refugiats sirians, ja que a l'interior del vehicle es van trobar documents sirians.

Els policies austríacs compten amb la col·laboració dels seus col·legues d'Hongria, que van detenir tres persones suposadament implicades: dos búlgars -un d'origen libanès- i un afganès, que estava en possessió d'un document d'identitat hongarès. Els detinguts són el propietari del vehicle i els conductors, els dos nivells més baixos d'una estructura organitzada de traficants de persones. L'agència hongaresa MTI va informar, basant-se en fonts de la Fiscalia General d'Hongria, d'un altre detingut més, de nacionalitat búlgara.

En un primer moment, la gran col·laboració entre les autoritats austríaques i hongareses van permetre la detenció de fins a set persones relacionades amb el cas, encara que quatre d'elles han estat ja posades en llibertat.

Pel que fa a la causa de la mort dels refugiats, es va apuntar al fet que seria possiblement per asfíxia, a causa de l'absència de renovació d'aire en el compartiment de càrrega. En tot cas, la Fiscalia General austríaca no ha volgut confirmar-ho, perquè logísticament «resulta molt difícil fer l'autòpsia de tants cossos».

El camió, de transport de carn i de 7,5 tones, tenia un compartiment de càrrega de tot just cinc metres de longitud. Quan va ser trobat, estava aparcat en una zona especial per a avaries a l'autopista A4, entre el llac Neusiedl i la localitat de Parndorf, a Burgenland, estat federat fronterer amb Hongria. Havia entrat a Àustria des d'Hongria.

Fins al moment ha pogut establir-se que el camió va sortir a primera hora de dimecres d'algun punt proper a Budapest i que en el moment de la troballa portava almenys 24 hores abandonat. El fet que es tracti de rutes internacionals va portar la ministra d'Interior austríaca, Johanna Mikl-Leitner, a demanar «tolerància zero internacional amb el tràfic de persones» i a recordar que és molt important diferenciar que «es tracta de criminals, no de persones que ajuden els refugiats a assolir el seu objectiu».

Cent desapareguts

Per altra banda, les autoritats líbies havien rescatat a l'hora de tancar l'edició els cossos sense vida de 82 persones que viatjaven a bord de dues embarcacions que van naufragar a aigües del Mediterrani, prop de la ciutat de Zuwara, davant de les costes de l'oest de Líbia. Un portaveu de l'organització, Ibrahim Attoushi, va confirmar que altres 198 immigrants van ser rescatats amb vida, mentre continuaven les tasques per rescatar altres 100 refugiats que romanen desapareguts.

En aquesta ocasió, es tractava d'immigrants que fugien de la guerra a Síria i Àfrica Subsahariana i pretenien arribar a la costa italiana. Segons els testimonis dels quals es disposa fins al moment, el primer dels vaixells a sotsobrar i en enfonsar-se transportava 50 persones, i el segon prop de 400, majoritàriament procedents de Síria, Bangla Desh i diferents països d'Àfrica.