El judici sense precedents al Vaticà contra un religiós per pederàstia no se celebrarà, ja que l'acusat, el polonès Jozef Wesolowski, exnunci de la República Dominicana, va ser trobat mort a l'habitació de la seva residència als Jardins Vaticans. Un franciscà que viu al Col·legi dels Penitenciaris, als Jardins Vaticans, i on Wesolowski, de 67 anys, residia a espera de judici, va trobar a les cinc de la matinada el cos sense vida del prelat, assegut en una butaca i amb la televisió encesa.

El procés obert contra ell va suposar la fi de dècades senceres en què l'Església va mirar cap a una altra banda i fins i tot va encobrir pederastes. Va ser històric per ser el primer judici previst contra una alta autoritat religiosa per abús de menors i possessió de pornografia infantil. Però va tenir a més la particularitat que el propi Papa va impulsar personalment el cas i va actuar com a fiscal contra l'exnunci. Va ser Jorge Bergoglio qui va ordenar la detenció del religiós polonès al setembre, ja fa gairebé un any. Wesolowski es va convertir en el primer bisbe sota arrest domiciliari al Vaticà, encara que posteriorment li va ser autoritzada certa llibertat de moviment per motius de salut.

El Papa havia promès que a l'Església no hi hauria lloc ni per als pederastes ni per als encobridors i es va obstinar de manera personal en què el cas s'abordés el més aviat possible i amb totes les garanties legals. El religiós no va arribar a ser condemnat perquè no es va presentar a la cort vaticana per motius de salut. Però el Vaticà va deixar clara la fi d'una època asseient Wesolowski a la banqueta dels acusats. El 24 de gener de 2008 Wesolowski va ser nomenat nunci apostòlic a la República Dominicana, càrrec del que va ser destituït el 21 d'agost de 2013.