El Ministeri de Sanitat ha elaborat un document en el qual estableix que els immigrants sense papers «tindran accés a la cartera comuna bàsica de serveis i també a la prestació farmacèutica en les mateixes condicions que la resta dels espanyols». En tot cas, Sanitat vol que aquestes persones hagin de pagar el 40% del preu de les medicines, tot i que en el cas que requereixin «assistència especialitzada i/o hospitalària, el tractament farmacològic que es necessiti durant l'ingrés formarà part del mateix i es facilitarà en tots els casos».

Es tracta dels criteris mínims que el Ministeri de Sanitat analitzarà amb les comunitats autònomes per al seu posterior debat en la Comissió de Prestacions del Consell Interterritorial del proper 2 de setembre. Es tracta d'un esborrany de cinc pàgines on es recull l'«Acord per prestació al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut sobre criteris mínims per a la dispensació d'Assistència Sanitària a Extrangers no registrats com a residents, amb residència efectiva i sense recursos econòmics».

El Ministeri de Sanitat plantejarà a les comunitats autònomes que el document pel qual els immigrants irregulars podrien accedir a l'assistència sanitària tingui validesa durant un any i que es renovi per aquest període en els terminis i la forma en què decideixi cada comunitat.

L'atenció sanitària es prestaria exclusivament en l'àmbit territorial de cada comunitat i no s'estendria a altres autonomies, excepte quan «per a l'adequada atenció» calgui que aquesta es presti en un centre, servei o unitat de referència del Sistema Nacional de Salut o no es disposi a l'autonomia de la tecnologia necessària.